България Участва За Първи Път В Съвета На Министрите На Ес

България Участва За Първи Път В Съвета На Министрите На Ес

България участва за първи път в Съвета на министрите на ЕС в качеството си на наблюдател след подписването на Договора за присъединяване към ЕС. Това заяви министър Милен Велчев на Летище София непосредствено след завръщането си от среща на финансовите министри на страните-членки на ЕС, която се проведе в Люксембург.

На форума са били обсъждани важни въпроси за общността като цяло – бъдещата финансова рамка за бюджета на ЕС за следващите 7 години от 2007г., размерът на вноските на всяка страна, както и разпределението на бюджета в отделните пера.

Министър Велчев заяви още, че е била дискутирана помощта на ЕС за слабо развитите страни и предстоящото участие на министрите от ЕС в съвместни срещи със средиземноморските си колеги и с министри от страните-членки на АСЕАН.

Разработването на меморандум за взаимодействието при финансови кризи, който предстои да бъде подписан от всички страни-членки, е друг разискван въпрос.

Министърът на финансите Милен Велчев заяви, че възможността представители на България да присъстват на тези заседания е изключително благоприятна за страната.

В заключение министър Велчев изрази увереност, че крайното решение относно бюджета на ЕС ще удовлетворява България. В отговор на журналистически въпрос той изтъкна, че финансовите министри защитават усърдно националните интереси на подобни форуми.