Подписани Бяха Четири Финансови Меморандума По Програма Фар Трансгранично Сътрудничество

Подписани Бяха Четири Финансови Меморандума По Програма Фар Трансгранично Сътрудничество

Днес, 10 май 2005 г. в Министерство на финансите бяха подписани Финансовите меморандуми между България и Европейската комисия по Програма Фар за трансгранично сътрудничество - Програма “Добросъседство” с Гърция, с Румъния, с Македония и със Сърбия и Черна гора.

Общата стойност на тези четири финансови меморандума възлиза на 33 милиона евро (20 милиона евро с Гърция, 8 милиона евро с Румъния, 3 милиона евро със Сърбия и Черна гора и 2 милиона евро с Македония).

Досегашният дългогодишен опит на България в трансграничното сътрудничество между България и Гърция, както и между България и Румъния показва голямата значимост на програма Фар Трансгранично сътрудничество за регионалното развитие на граничните области. Предоставяните средства по тази програма се използват за реализиране на проекти за насърчаване на икономическото развитие и заетостта, опазване на околната среда и повишаване качеството на живота в граничните райони, засилване на икономическата активност и трансграничните връзки, както и за техническа помощ за разработване на програми за бъдещо сътрудничество. Успешното изпълнение на целите на програмата продължава, като нейният обхват се разширява. Доказателство за това е сключването първи път на отделни финансови меморандуми с Македония и със Сърбия и Черна гора в продължение на „Инициатива външни граници” от 2003г.

Средствата, които ще бъдат предоставени с новите финансови меморандуми, ще бъдат използвани за реализиране на проекти, обобщени в следните приоритетни програмни области:

• Подобряване на транспортната инфраструктура;

• Опазване на околната среда;

• Развитие на културните, туристическите и човешките ресурси;

• Засилване на икономическата активност и трансграничните връзки на местно ниво чрез фондове за малки проекти “хора за хора”;

• Техническа помощ за разработване на програмни документи за бъдещо сътрудничество.

Ще бъдат подкрепени проекти за изграждане на пътна инфраструктура, за съвместно управление на трансгранични водни ресурси, за дейности по опазване на околната среда и устойчивото развитие на граничните райони, за дейности „хора за хора” в областта на социално-икономическото развитие (обучение и заетост, културен обмен, медийна подкрепа и т.н.), както и за сътрудничество между обществените институции на регионално/местно ниво.

В рамките на финансовия меморандум за ТГС между България и Гърция се предвиждат 7 проекта. Ще бъде финансирано строителството на нов второкласен път II-80/E-85/ от Ново село до автомагистрала „Марица”, северозападно от Свиленград. Това е естествено продължение на новопостроеното четири лентово шосе от ГКПП Свиленград до Ново село. На по-късен етап се предвижда пътят да продължи в посока към пристанище Бургас, създавайки директна транспортна връзка с гръцкото пристанище в Александропулис. Чрез проекта „Хора за хора” ще бъде осигурена непряка подкрепа на малките и средни предприятия чрез подобряване на бизнес услугите, консултации и информация за потенциалните възможности за създаване на партньорства в българо-гръцкия граничен регион. Три проекта са насочени към опазване на околната среда, като два са за интегрирано използване на водите в речното корито на Места/Нестос и термоминералните води, акумулирани в геотермалната система на Ерма река-Илидза, а третият представлява грантова схема за насърчаване на дейности за опазване на околната среда и устойчивото развитие на граничните райони. Предвидена е грантова схема за развитие на културните, туристическите и човешките ресурси в трансграничния регион, която да подпомогне директно опазването на културното наследство и развитието на туризма в целевите райони, да стимулира съвместните дейности и възприемането на добрите практики и опит от гръцката страна и повиши нивото на заетост чрез създаване на възможности за временна и постоянна работа.

Голяма част от средствата по финансовия меморандум за трансгранично сътрудничество с Румъния са за подобряване на инфраструктурата. Предвиден е проект за рехабилитация на път II-34 Плевен-Никопол с цел превръщането му в модерен подходен път към фериботния комплекс Никопол-Турну Магуреле. Фериботът и съответният ГКПП се изграждат по програма Фар-ТГС 2002. От румънска страна се предвижда огледален проект за подобряване на транспортната инфраструктура към Турну Магуреле. Целта е чрез стартиране на новия фериботен комплекс да се улесни свободното движение на хора и стоки между двете страни. В областта на опазването на околната среда се предвиждат проекти на българската и румънската страна за създаване на интегрирано управление на трансграничните подземни води в Добруджанския регион чрез създаването на действаща съвместна мониторингова и информационна система.

Финансовият меморандум с Македония се състои от три проекта. Грантовата схема за опазване на околната среда и културното наследство и за сътрудничество между обществените институции на регионално/местно ниво ще подпомогне България и Македония да трупат опит в областта на съвместното интегрирано управление на такива инициативи. Съвместният фонд за малки проекти „Хора за хора” ще подпомага малки по мащаб неинвестиционни трансгранични дейности за културен и информационен обмен, обучение и др. Техническа помощ ще бъде използвана за осигуряване на ефикасно, ефективно и прозрачно управление и изпълнение на програмата „Добросъседство”.

От три проекта се състои и Финансовият меморандум със Сърбия и Черна гора. Грантовата схема за изграждане на институционален капацитет на местно ще подпомогне укрепването на граничните мерки за сътрудничество и ще окаже подкрепа на организациите за местно развитие. Ще бъде изготвен пакет от проекти за инвестиции от малък мащаб, насочени към директно въздействие върху трансграничното икономическо развитие, бизнеса и търговията, транспорта и логистиката, туризма и услугите.

Финансовото участие на Република България е изразено в национално съ-финансиране по проектите с инвестиционен компонент в четирите меморандума и е на обща стойност 7,695 млн. евро. В рамките на Съвместните фондове за малки проекти ще се одобряват проекти в размер до 50 000 евро, които се съфинансират от бенефициентите по проекта с минимум 10% от стойността им.

Изказване на министъра на финансите Милен Велчев след подписването на четири финансови меморандума по програма ФАР за трансгранично сътрудничество

Времето