Министерство На Финансите Отваря Врати За Представяне На Присъединителния Договор На България

Министерство На Финансите Отваря Врати За Представяне На Присъединителния Договор На България

На 21 април 2005 г., четвъртък, Министерство на финансите организира Ден на отворени врати за публично представяне на финансовите раздели от Договора за присъединяване на Р България към Европейския съюз. Събитието се провежда в рамките на правителствената инициатива за огласяване на Договора.

Както знаете, Министерство на финансите беше водещо в 8 от 30-те преговорни глави, което означава, близо 30 на сто от поетите ангажименти, както и благоприятната финансова рамка, се дължат на екипа на министерството.

Следвайки политиката си на прозрачност, българското правителство и Министерство на финансите изпълняват ангажимента си да представят на широката общественост основните текстове с финансова насоченост от договора за присъединяване.

През целия ден на 21 април 2005 г. ръководният екип на министерството и водещи експерти, участвали в преговорите по финансовите глави, ще разясняват на срещи в различен формат основните финансови детайли по договора.

Програмата на Деня на отворени врати започва в 09:00 ч. със среща на министъра на финансите Милен Велчев и неговите заместници с представители на национално представените икономически и социални организации, формиращи общественото мнение, синдикатите, икономически университети, както и с главните редактори на водещите медии. В срещата участват също така Главният данъчен директор Николай Попов, директорът на Агенция “Митници” Асен Асенов и директори на дирекции с ключово значение за процеса на евроинтеграция.

Малко след 10 часа ще започне среща на Националния съвет за данъчна политика, на която ще бъдат подробно представени всички аспекти на хармонизирането на нашето данъчно законодателство с общото право на ЕС, както и договорените от експертите на МФ преходни периоди за достигане на минималните за съюза ставки.

От 11.00 ч. ръководният екип на Агенция “Митници ще се срещне с представители на браншови организации на вносители и износители и сдружения на бизнеса, пред които ще бъдат представени ангажиментите на България по глава 25 – “Митнически съюз”.

Предвидена е среща с всички областни управители от страната и с председателите на НСОРБ и регионалните сдружения и асоциации на общините. Пред тях зам.-министърът на финансите Любомир Дацов и директорът на Дирекция “Управление на средствата от ЕС” Боряна Пенчева ще представят постигнатите от страната ни договорености по отношение на регионалната политика и управлението на структурните инструменти след приемането ни за пълноправен член на ЕС.

След 12:30 ч. е планирана среща на министъра на финансите Милен Велчев с представители на БНБ и с Управителния съвет на Асоциацията на търговските банки. Ще бъдат разяснени ангажиментите на България във връзка с Икономическия и валутен съюз на ЕС. Ще бъде представено също присъединяването на БНБ към Системата от централни банки на ЕС от 2007 г.

От 14:30 часа е планирано посещение на Милен Велчев и ръководния екип на министерството в УНСС, където ще представят пред студентите ангажиментите по финансовите раздели от присъединителния договор.

През целия работен ден (от 10:00 до 17:00 ч.), в министерството ще бъдат отворени три приемни за граждани, тематично разделени според преговорните глави, водени от МФ. В тях гражданите ще могат да задават своите въпроси и да дискутират с експертите, водили преговорите по съответните глави от страна на МФ.

Специално за Деня на отворени врати е предвиден и едночасов чат с експерти по въпросите на договора и преговорните глави. Представителите на министерството ще бъдат в чата между 12:00 и 13:00 ч., а входът за него е от интернет-страницата на МФ, подсекция “Online с екперти”.

За по-сложни въпроси, изискващи детайлен експертен отговор, ще бъде открит и специален форум, също на интернет-страницата на министерството. Отговорите на поставените в този специален форум въпроси ще бъдат публикувани в оперативно кратък срок.