В Министерство На Финансите Се Провежда Ден На Отворени Врати

В Министерство На Финансите Се Провежда Ден На Отворени Врати

Днес, 21 април 2005 г., в Министерство на финансите се провежда „Ден на отворени врати по финансовите аспекти на Договора за присъединяване на България към Европейския съюз”.

Инициативата беше открита от министъра на финансите Милен Велчев. На откриването присъстваха заместник-министрите Любомир Дацов, Нахит Зия, Илия Лингорски, Стамен Тасев, Кирил Ананиев, както и директори на дирекции и експерти в Министерство на финансите. Директорите на Агенция „Митници” и Главна данъчна дирекция също участваха в инициативата. За първата среща при откриване на инициативата бяха поканени представители на икономически неправителствени организации, работодатели, социално-икономически партньори, университети и представители на медиите.

Министър Велчев посочи при откриването, че разчита на обективната и професионална позиция на хората, формиращи общественото мнение в страната, Той увери, че с тяхна помощ може да се обясни на българските граждани какви ангажименти е поело правителството, като по този начин се формират реални и обективни представи у българското общество за това какво ни чака след присъединяването към ЕС. „В момента сред българите битуват емоции от абсолютно превъзнасяне на европейското членство до краен песимизъм. Вярвам, че заедно можем да изградим обективно обществено отношение и интерес към европейската тема, както и да уверим хората, че има за какво да се зарадваме на 25 април 2005 г., когато ще бъде подписан Договора за присъединяване”, подчерта още Милен Велчев.

Финансовият министър посочи, че Министерство на финансите е било водеща институция в 8 от 30-те преговорни глави, като е поело близо 30% от ангажиментите на страната. Министър Велчев увери присъстващите, че всички, участвали в преговорния процес са се ръководили единствено и само от интересите на българските граждани.

Милен Велчев представи пред участниците и Договора за членство на страната, състоящ се от 6 члена, разписани върху 22 страници. Към него е прибавен и Протокол от 61 члена и 18 Анекса, където са записани ясните условия, срокове и промени, които България трябва да изпълни. Общо договорът се простира на 556 страници. „Твърденията, че в Договора има скрити „бомби”, са неверни и се използват по-скоро като предизборни ходове от участници в политическия процес, склонни да използват традиционната недоверчивост на българина към държавната администрация и държавните институции, без да си дават сметка, че разпалването на тази недоверчивост вреди не само на сегашното правителство, но и на цялата политическа система в страната”, посочи той. Милен Велчев допълни, че винаги се е следвал принципа на максимална прозрачност, като още в хода на преговорите са се обявявали поетите от правителството ангажименти.

Министърът на финансите обърна внимание и на договорената Финансова рамка за първите три години от членството на страната ни в ЕС. „България ще получи най-много финансови средства в сравнение с 10-те нови страни-членки на ЕС – над 560 евро на глава от населението”, подчерта той.

На въпрос от страна на Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара, как българските фирми да могат да усвояват по-голяма част от средства от ЕС, министърът на финансите Милен Велчев предложи да се проведе работна среща между представители на министерството, които участват в координацията на европейските фондове, и представители на БСК, БТПП и други организации, имащи отношения по въпроса. На срещата ще се дискутира дали се налагат промени в условията на търговете, съвместими с правилата на ЕС. Тези промени няма да пречат на чуждите фирми, но трябва да са насочени към подобряване шансовете на българските фирми да печелят проекти по предприсъединителните, а след 2007 г. – по Структурните фондове на ЕС.

Председателят на БТПП Божидар Божинов поздрави към екипа, договорил положителната финансова рамка. Той поздрави екипа на Министерство на финансите за диалога преди официалното подписване на договора. Божидар Божинов обърна специално внимание на факта, че в хода на преговорите обществеността е била запознавана с някои детайли постфактум, след договарянето им. Това, според Божинов, е създавало известно напрежение и съмнение, че не са напълно защитени интересите на бизнеса. Божинов предложи, за да останат тези опасения в миналото, да бъде направен съвет “ad-hoc”, специално с бизнеса, в който по модел на Лисабонската стратегия да се създаде българска такава. Председателят на БТПП подчерта силната необходимост от по-голям синхрон между бизнеса и институциите, отговорни за управлението на средствата от ЕС, което би било в полза на държавата като цяло.