Над 160 Души Влязоха В Министерство На Финансите Днес

Над 160 Души Влязоха В Министерство На Финансите Днес

Денят на отворени врати в Министерство на финансите днес продължи със заседание на Съвета по данъчна политика, среща на представители на бизнеса с ръководството на Агенция “Митници”, както и със семинар за представители на Асоциацията на търговските банки.

Главният данъчен директор Николай Попов съобщи по време на заседанието на Съвета по данъчна политика, че от 2007 г. България ще се присъедини към единната информационна система за обмен на информация по ДДС и следене на всички облагаеми с ДДС сделки в рамките на общността. Чрез тази система се следи всяка стока, която влиза от външна граница до страна-членка на ЕС, както и движението на стоките вътре в съюза.

В хода на преговорите за присъединяване България е договорила изключение от прага за регистрация по ДДС от задължителните в ЕС 5000 евро и у нас прагът остава 50 000 лева или 25 000 евро.

По време на панела, посветен на договореностите по глава “Митнически съюз”, изпълнителният директор на агенция "Митници" Асен Асенов заяви, че от 2007 г. страната ни ще опрости и намали митническите си режими и ще въведе митническите ставки на ЕС. Като пример той посочи, че най-ниската ставка за промишлени стоки ще стане 14%, която понастоящем у нас е 27 на сто; а защитната ставка за млечните продукти ще се увеличи от сегашните 110% до ставката на ЕС, която е 209,9%.

По време на двучасовата среща-семинар с представителите на Асоциацията на търговските банки министърът на финансите Милен Велчев припомни, че преговорите по глава 11 – “Икономически и валутен съюз” са започнали на 21 март 2002 г. и месец по-късно главата е затворена. Финансовият министър изтъкна, че членството на България във валутния механизъм трябва да бъде основано на запазване на валутния борд и влизане в еврозоната при съществуващото равнище на фиксиран валутен курс - 1.95583 лв. за едно евро. Милен Велчев каза също така, че по силата на Споразумението между Министерски съвет и Българската народна банка от 25 ноември миналата година, България има висока степен на готовност за въвеждане на еврото при спазване на всички изисквания.

От 10.00 часа в министерството отвориха врати и три приемни за граждани, в които експерти, участвали в преговорите за членство по всичките 8 преговорни глави на министерството, отговаряха на въпроси на граждани. До 16 часа в Министерство на финансите влязоха над 160 души. В приемните пък бяха дадени отговори на над 200 въпроса. По време на едночасовия чат в Интернет-страницата на Министерство на финансите експертите отговориха на 90% от поставените въпроси, като по време на дискусията бяха отправени 152 въпроса и реплики.