Милен Велчев Се Срещна С Бъдещият Президент На Сб

Милен Велчев Се Срещна С Бъдещият Президент На Сб

Министърът на финансите Милен Велчев се срещна с бъдещия президент на Световната банка Пол Улфовиц вчера. Такава среща е изключение в програмата на Улфовиц, тъй като той ще встъпи в длъжност официално през юни. Бъдещият лидер на СБ изказа благодарност на България за това, че страната ни е подкрепила избора му за високия пост. Милен Велчев запозна домакина си подробно с взаимоотношенията между България и Световната банка.

В разговора специално внимание бе отделено на процеса срещу българските медицински сестри в Либия, като Улфовиц подчерта загрижеността и готовността на страната му да помогне за справедливото разрешаване на проблема.

Както знаете, министърът на финансите е на работно посещение в САЩ, където от 16 до 18 април се провежда пролетната среща на гуверньорите на МВФ и Световната банка.

В рамките на форума Милен Велчев разговаря и с Управляващия директор на СБ Шенгман Женг. С него беше обсъдено настоящото и бъдещо сътрудничество между България и Световната банка. Г-н Женг информира министъра на финансите, че в най-скоро време ще бъде готов икономически меморандум за България. Той ще бъде представен официално в страната ни в края на май или началото на юни т.г. По-късно документът ще бъде представен пред икономически експерти в Брюксел. Меморандумът представлява преглед и оценка на икономическото състояние на България.

С холандския си колега Герит Залм министърът на финансите Милен Велчев обсъди сътрудничеството в т. нар. “Холандска група”, член на която е и България. Двамата министри разговаряха също за двустранното сътрудничество и подкрепата на Холандия за присъединяването на България към ЕС.

На срещата си с първия заместник управляващ директор на МВФ Ан Крюгер министърът на финансите информира за изпълнението на предварителните условия по споразумението ни с фонда. По време на разговора беше обсъдена и реформата в пенсионното осигуряване. Тя е част от програмата на НДСВ, публично представена преди няколко дни в София.

Времето