Зам.-Министърът На Финансите Кирил Ананиев Разговаря С Представители На Националния Стачен Комитет На Учителите

Зам.-Министърът На Финансите Кирил Ананиев Разговаря С Представители На Националния Стачен Комитет На Учителите

Днес, 19 април 2005 г. заместник-министърът на финансите Кирил Ананиев се срещна с представители на Националния стачен комитет на Синдиката на българските учители. В срещата участваха председателят на КНСБ д-р Желязко Христов, Янка Такева, председател на СБУ, Стефан Вълков, председател на НСК на СБУ, Венелина Ангелова Никовола, СБУ, Ирена Анастасова, СБУ и Николай Николов, СБУ. От страна на Министерство на финансите на срещата присъстваха Добрин Пинджуров, директор на дирекция “Бюджет”, Владимир Петров, директор на дирекция “Държавни разходи” и Росица Павлова, дирекция “Бюджет”.

Заместник-министър Ананиев и екипът на Министерство на финансите изслушаха синдикалите стачни искания на Синдиката на бълграските учители и на Синдикат “Образование” към КТ “Подкрепа”. Кирил Ананиев изложи позицията на Министерство на финансите като увери присъстващите, че се поддържа непрекъснат диалог със синдикалните представители на българските учители.

Приложено Ви изпращаме становището на заместник-министър Ананиев:

“Министерство на финансите води непрекъснат диалог със синдикалните представители на българските учители. При подписването на колективния трудов договор беше дискутиран въпросът как най-ефективно да се разпредели ресурсът за 2005 г. за средното образование - за увеличение на заплатите или за програми за повишаване на квалификацията на учителите.

Със задоволство трябва да подчертая, че решението на синдикатите беше допълнителният ресурс да се насочи за програми за повишаване на квалификацията на учителите. Министерство на финансите подкрепя и категорично застава зад подобни програми, свързани с инвестиции в човешкия капитал и развитието на кадрите. Поетият ангажимент от министерството към българските учители беше изпълнен.

В същото време трябва да подчертая, че съгласно приетия Закон за държавния бюджет за 2005 г. за изпълнението на различни програми, свързани с образованието, беше заделен допълнителен ресурс в размер на 125 млн. лв. Анализът на сегашните синдикални искания за повишаване допълнителното трудово възнаграждение за продължителна работа от 0.9 на 1% от основната заплата показва, че за целогодишното прилагане на тази мярка ще са необходими допълнително около 15 млн. лв. Това са средства от бюджета над споменатите вече 125 млн. лв. Другото синдикално искане за трикратно 20-процентно повишение на заплатите изисква значителен допълнителен ресурс в размер общо на около 900 млн.лв., който държавният бюджет трудно би могъл да осигури, като в същото време ще противопоставят българските учители на останалите работещи в бюджетната сфера. Следва да се има предвид, че някои от предложените мерки могат да се осъществят с вътрешен ресурс на системата след нейното преструктуриране.

В заключение трябва да се изтъкне, че е некоректно два месеца преди изборите да се поставят условия, чието изпълнение ще трябва да се осъществява от следващото правителство. Министерство на финансите се разграничава от подобен опит да се поставя на колене следващото управление на страната.”