Приключи Работният Ден На Министъра За Един Ден

Приключи Работният Ден На Министъра За Един Ден

С посещение в Агенция “Митници” приключи работният ден на министъра на финансите за един ден Велислава Матеева. Визитата, която имаше за цел да запознае участниците в инициативата с работата на българските митници, съвпадна с работното посещение на министър-председателя Симеон Сакскобургготски в агенцията.

Премиерът се запозна с начина на работа на администрацията и т.нар. мобилни групи. Директорът на агенцията Асен Асенов показа на министър-председателя и на финансовия министър Милен Велчев екипировката и материалната база на мобилните групи за контрол.

Както знаете, 15 ученици от цялата страна бяха на посещение в Министерството на финансите днес, а един от тях зае поста финансов министър за един ден. Учениците се срещнаха със заместник- министър Кирил Ананиев, който ги запозна с функциите на различните дирекции във ведомството.

След тази среща участниците в международната инициатива се запознаха с дейността на Агенцията за финансово разузнаване. Нейният директор г-н Васил Киров обясни на учениците основните видове финансови престъпления и начините за борба с тях.

Следващото задължение в програмата на министъра на финансите за един ден Велислава Матеева беше съвместна пресконференция със заместник-министъра на финансите Любомир Дацов. На нея те обявиха победителите от националния конкурс за послание и лого на комуникационна кампания в подкрепа на макроикономическата стабилност и платежния баланс.

Денят на учениците продължи със среща с г-н Славчо Шалев – ръководител звено „Оперативен контрол” на ТДД, София. На младежите им бяха разяснени видовите данъчни престъпления и начините за провеждане на данъчни проверки. На участниците им бе представена информация за борбата на данъчните служби с продажбата на нелицензиран софтуеър, неиздаването на касови бележки и измамите в обменните бюра. Г-н Шалев обясни на учениците, че е в интерес на всички данъкоплатци да подпомагат администрацията в борбата с данъчните измами.