Държавно-Обществената Комисия За Развитие На Митниците Се Запозна С Резултатите От Мониторинга На Ек По Глава 25

Държавно-Обществената Комисия За Развитие На Митниците Се Запозна С Резултатите От Мониторинга На Ек По Глава 25

Днес, 7 април 2005 г., в Министерството на финансите се състоя седемнадесетото заседание на Държавно-обществената консултативна комисия за подпомагане развитието на митническата администрация. Както знаете комисията е създадена по препоръка на британската консултантска компания „Краун Ейджънтс” през 2002 г. и включва представители на правителствени и неправителствени организации и бизнеса.

На заседанието днес присъстваха председателят на комисията и заместник-министър на финансите, г-н Стамен Тасев, заместник-директорът на Агенция “Митници”, г-н Георги Григоров, представители на Министерството на външните работи, Министерство на икономиката и Краун Ейджънтс, както и на Българската търговско-промишлена палата, Българската стопанска камара и Съюза за стопанска инициатива.

Комисията разгледа резултатите от проведения през 2004 г. мониторинг от Европейската комисия по глава 25 “Митнически съюз” и направените препоръки.

Участниците в заседанието обсъдиха и приеха работна програма за 2005 г. Част от документа предвижда по-детайлно представяне на резултатите от анкети, свързани с работата на митническата администрация. С цел повишаване ефективността на дейността на комисията, беше решено на заседания на комисията да бъдат канени и представители на браншови организации. Във връзка с това следващото заседание на комисията ще се проведе през м. май 2005 г. на ГКПП Калотина. Предвижда се участието на регионални структури на представените в комисията държавни органи и неправителствени организации. По време на заседанието ще се обсъдят въпроси, свързани с работата на регионалните структури на митническата администрация, както и взаимодействието им с местните браншови организации.