Приключи Подписката За Замяна На Облигации По Зунк

Приключи Подписката За Замяна На Облигации По Зунк

Приключи поредната, обявена от Министерство на финансите, подписка за замяна на държавни дългосрочни облигации, деноминирани в щатски долари, емитирани на основание чл. 5 от Закона за уреждане на необслужваните кредити, договорени до 31.12.1990 г.(ЗУНК) с държавни дългосрочни облигации, деноминирани в евро.

Деноминираните в щатски долари държавни дългосрочни облигации, емитирани по ЗУНК, се заменяха на конверсионен валутен курс от 0.75432, обявен от МФ. В рамките на тази подписка бяха заменени от една банкова интституция държавни дългосрочни облигации, деноминирани в щатски долари на стойност 15 000 долара, за облигации, деноминирани в евро на стойност 11 315 евро.

С извършената замяна се намали делът на държавните дългосрочни облигации, емитирани по реда на чл.5 от ЗУНК, деноминирани в щатски долари ,за сметка на дългосрочните облигации, деноминирани в евро, чийто номинал се увеличава периодично при всяка проведена подписка.

Държавните дългосрочни облигации, деноминирани в евро имат статута на облигациите, емитирани на основание чл. 5 от ЗУНК.