Мвф Отчита По-Благоприятни Икономически Тенденции У Нас

Мвф Отчита По-Благоприятни Икономически Тенденции У Нас

Днес, 10 март 2005 г., се проведе първата среща на министъра на финансите Милен Велчев с ръководителя на мисията на МВФ за България Ханс Фликеншийлд в рамките на започващата днес едноседмична мисия на фонда в страната ни. Целта на мисията е да се направи първи преглед по програмата, записана в предпазното споразумение между правителството на България и МВФ. Припомняме ви, че то беше подписано през август миналата година.

“Най-важната задача, която предстои, е да постигнем договореност за фискалната политика, и по-специално – за размера на бюджетния баланс към края на тази година”, заяви след срещата министърът на финансите Милен Велчев. “В тази задача ще бъдем облекчени от една страна от факта, че икономиката по обща оценка се развива по-добре, отколкото очаквахме преди три месеца, а растежът на брутния вътрешен продукт по последни данни ще бъде около 5.5%. На тази база можем да заложим за целите на програмата малко по-високи приходи от тези, които са планирани в бюджета”, каза още финансовият министър.

Заедно с това, правителството ще търси начини да спести част от разходите, които вече са заложени, като по този начин ще може да се постигне за целите на програмата определен бюджетен излишък, вместо изисквания от Закона за държавния бюджет дефицит. Предстои да бъде уточнен и размерът на този излишък.

“На този етап не можем да бъдем сигурни, че разговорите ще приключат успешно, но силно се надяваме, че в края дискусиите ни, след една седмица, ще можем да съобщим, че сме постигнали договореност по програмата”, заяви от своя страна Ханс Фликенийлд. Той също посочи, че икономическите тенденции в страната са много по-благоприятни, от отчетените през декември миналата година, при предишната мисия на фонда. “Това прави значително по-лесна задачата да постигнем съгласие, без на нито една от страните да се наложи да прави значителни жертви”, каза още ръководителят на мисията на МВФ за България.

“Тъй като основните условия за постигане на споразумение са изключително благоприятни, приходите са по-високи от предварително планираните, и с известно усилие може да се намери начин за допълнителни спестявания на разходите в бюджета, се надяваме, че ще може да бъде постигнат фискален баланс, който ние от МВФ също бихме могли да подкрепим”, допълни Фликеншийлд.

“Когато се опитваме да постигнем съгласие за определена фискална цел към края на годината, като фискален баланс, правим това на база на един по-широк макроикономически анализ. Ако, например, се стремим към даден фискален излишък към края на годината, тази цел е предвидена в цялостен анализ на икономиката и на търсенето, което е предпоставката за определяне на някаква цифра като стойност на излишъка”, обясни Ханс Фликеншийлд. Очакванията показват, че търсенето в частния сектор ще бъде по-голямо, затова правителственият сектор трябва да свие своето търсене. В противен случай, търсенето и в двата сектора ще бъде толкова голямо, че отново може да предизвика увеличаване на дефицита по текущата сметка на платежния баланс, заключи той.