Ндсв, Дпс И Новото Време Се Споразумяха За Връщане На Старата Схема За Определяне На Акциза Върху Тютюневите Изделия

Ндсв, Дпс И Новото Време Се Споразумяха За Връщане На Старата Схема За Определяне На Акциза Върху Тютюневите Изделия

В Министерството на финансите се проведе работна среща между представители на парламентарните групи на НДСВ, Новото време и ДПС, министърът на икономиката Милко Ковачев и министърът на финансите Милен Велчев. На нея беше взето решение за възстановяване на старата структура на образуване на акциза на цигарите с цел защита интересите на българските производители на тютюневи изделия.

С днешното решение се изпълнява ангажимента на НДСВ, ДПС и Новото време от края на миналата година, според който при липса на сделка за приватизация на "Булгартабак", ще бъде възстановено старото положение на акцизите на цигарите, каза след срещата министърът на финансите Милен Велчев.

Председателят на Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание г-жа Нина Радева уточни, че промените в Закона за акциза и Закона за тютюна ще бъдат подготвени във възможно най-кратък срок. След което ще бъдат внесени за обсъждане първо в Министерския съвет, после и в Народното събрание.

На работаната среща беше постигнато съгласие също да се върне предишния режим за регулиране на цените на цигарите от Министерски съвет. Целта е да се защитят интересите на българските производители до присъединяването на страната ни в Евросъюза, обясни министър Велчев. Той допълни, че ще бъде даден гратисен период за продажба на тютюневи изделия, облепени с бандероли по сега действащия Закон за акцизите.