Мвф: Постигнахме Лесно Споразумение Заради Добрите Данни На Българската Икономика

Мвф: Постигнахме Лесно Споразумение Заради Добрите Данни На Българската Икономика

Постигнахме лесно споразумение с правителството по първия преглед на двегодишното ни споразумение. Това заяви днес ръководителят на мисията на МВФ в България Ханс Фликеншийлд по време на заключителната пресконференция на представителите на фонда. Ханс Фликеншийлд изтъкна, че преговорите не са били трудни и за двете страни, тъй като България показва изключително добри икономически резултати.

Министърът на финансите Милен Велчев също изтъкна, че по време на преговорите не се е наложило да се правят сериозни компромиси от страна на правителството, защото икономиката ни продължава да се развива по-добре от очакваното. Последните прогнози показват очакван ръст на БВП от порядъка на 5.5 на сто и завишение на приходите в бюджета, каза Милен Велчев.

Двете страни се договориха за бюджетен излишък от 1% от БВП, стана ясно след приключването на мисията на МВФ. Формирането на този излишък ще бъде постигнато чрез спестяване на 327 млн. лв. бюджетни разходи и от по-високи от заложените в бюджета приходи. Министър Велчев обясни, че със 120 млн. лева ще бъде намален капиталът на компанията за „Публични инвестиционни проекти”, 90 млн. лв. ще бъдат спестени от лихвени плащания, и около 117 млн. лева ще бъдат спестяванията от работни заплати заради незаети щатове и от капиталови разходи.

Ханс Фликеншийлд изрази увереност, че постигнатото съгласие по споразумението изпраща правилни сигнали към международния икономически елит, като гарантира, че макроикономическата стабилност у нас ще бъде поддържана в продължителен период от време. Според Милен Велчев постигнатото съгласие ще ускори повишаването на кредитния рейтинг на България.

Ханс Фликеншийлд прогнозира, че кредитната експанзия в страната ще започне рязко да намалява в резултат на предприетите мерки за затягане на кредитирането. Той каза още, че дефицитът по текущата сметка на платежния баланс за тази година ще бъде ограничен до 7.75% от БВП.

На въпрос относно предложенията на някои политически партии за увеличение на работните заплати с 20%, Ханс Фликеншийлд отговори, че това би било в пълно противоречие с току що постигнатото споразумение. Според ръководителя на мисията на МВФ, такова повишение би довело до допълнителни разходи от 0.8% от БВП, което би затруднило постигането на желания бюджетен излишък от 1% от БВП.