Подписан Бе Финансов Меморандум За Изграждане На Дунав Мост 2

Подписан Бе Финансов Меморандум За Изграждане На Дунав Мост 2

На 18.02.2005 г., Милен Велчев, министър на финансите и Национален ИСПА Координатор и Н.Пр. Димитрис Куркулас, Ръководител на Делегацията на Европейската комисия в България подписаха Финансовия меморандум по програма ИСПА за проект „Изграждане на нов граничен комбиниран мост на река Дунав при Видин-Калафат”. Меморандумът е на обща стойност 226 млн. евро, от които 70 млн. евро безвъзмездна помощ от Европейската Комисия.

Подписването на Финансовия меморандум осигурява финансирането, необходимо за изграждане на този важен за България мащабен инфраструктурен проект. Стратегическото значение на втория мост над река Дунав за региона се обуславя и от разположението му на Транс-европейски коридор №4. Неговото изграждане ще осигури алтернативна непрекъсната сухопътна връзка между Европа и Балканите.

“Вярвам, че новият мост ще има съществено значение за развитието на регионалната транспортна система между двете страни, както и съседните за тях региони”, каза след подписването финансовият министър Милен Велчев. Той изтъкна също така, че проектът ще отговори на нуждите на двете страни в контекста на очаквания ръст на международния трафик от и за Гърция, Турция и Близкия Изток. “Убеден съм, че проектът ще благоприятства процеса на интеграция на бъдещите страни-членки България и Румъния към страните от Европейския съюз”, заключи министър Велчев.

Чрез този финансов меморандум България гарантира усвояването на около 79% от предвидените средства по програма ИСПА за целия шестгодишен период, като процентното разпределение на средствата между секторите „Транспорт” и „Околна среда” е съответно 58% към 42%.

Целите на проекта са проектиране и строителство на основното мостово съоръжение и прилежащата инфраструктура. Общата дължина на моста и подхода възлиза на 1440 м. автомобилен път и 2480 м. железопътна линия.

Мостовото съоръжение ще се състои от четири пътни ленти, една железопътна линия, пешеходна алея и аварийна пътека. Прилежащата пътна инфраструктура е над 15 км. и обхваща изграждане на ново пътно платно, свързващо съществуващата пътна инфраструктура с новия мост и изграждането на пет пътни възли. Прилежащата железопътна инфраструктура е над 11,5 км и включва: нова единична ж.п. линия, свързваща съществуващата ж.п. линия от гр. Видин с новия мост; нова единична ж.п. линия през град Видин; изграждане на нова товарна гара, разположена на запад от Видин, и реконструкция на съществуващата пътническа ж.п. гара във Видин, за да обслужва увеличения пътникопоток и изграждане на необходимите надлези.

Изпълнител на проекта е Изпълнителната агенция по ИСПА към Министерството на транспорта и съобщенията. В подготовката и управлението на проекта участват и консултантите, наети по Финансовия меморандум по ИСПА „Техническа помощ за наемане на международен консултант за изграждане на втори мост на р. Дунав при Видин-Калафат” на обща стойност 5,5 млн. евро, от които 4,6 млн. евро безвъзмездна помощ от ЕК.

Финансова рамка на проекта:

Общ бюджет на проекта 225 806 452 ЕВРО

Съфинансиране по програма ИСПА 70 000 000

Национално съфинансиране 60 761 284,48

Заем от ЕИБ 70 000 000

Заем от KfW 18 000 000

Безвъзмездна помощ от KfW 2 045 167,52

Безвъзмездна помощ от AFD 5 000 000

Времето