Финансов Меморандум По Програма Фар На Рекордно Висока Стойност Беше Подписан Днес

Финансов Меморандум По Програма Фар На Рекордно Висока Стойност Беше Подписан Днес

Министърът на финансите Милен Велчев и председателят на Делегацията на Европейската комисия в България Н. ПР. Димитрис Куркулас представиха днес параметрите на Финансов меморандум по Национална програма ФАР за 2004 г. – ІІ част.

Стойността на подписания меморандум е 144.328 млн. евро – най-голямата сума, която ЕК предоставя на България в рамките на един финансов меморандум по тази програма, съобщи финансовият министър. Общата стойност, отпусната на страната ни по НП ФАР 2004 г., в рамките на три финансови меморандума, възлиза на 172.525 млн. евро, което е с близо 82% повече в сравнение с 2003 г. Увеличението на предоставяните финансови ресурси е признание от Европа за умението на България да управлява проекти по програма ФАР и израз на нарасналото доверие на европейските институции към нашата страна, посочи още той. Приемаме този факт и като израз на политическа подкрепа за присъединяването на България към ЕС през следващите 23 месеца, подчерта министърът.

Увеличаването така драстично на средствата за България по НП ФАР за 2004 г. изключително ясна и конкретна индикация за доверието на ЕК към България и нейните възможности да се подготви да бъде един успешен член на ЕС, заяви ръководителят на Делегацията на Европейската комисия у нас Димитрис Куркулас. Проектите, които ще бъдат финансирани и ще се изпълняват по този меморандум, трябва да бъдат подписани най-късно до 30 ноември 2006 г., посочи той.

Директорът на Дирекция “Управление на средствата от ЕС “ към МФ Боряна Пенчева съобщи как ще бъдат приоритетно разпределени по сектори средствата, отпуснати с подписания днес Финансов меморандум.

Чрез подписания финансов меморандум за първи път се въвежда многогодишно стратегическо планиране в рамките на програма ФАР. Разработен е от българската администрация многогодишен програмен документ, очертаващ основните приоритети за периода 2004 – 2006 г., по които може да се кандидатства за финансиране.

Средствата по подписания днес меморандум по Национална програма ФАР 2004 – ІІ част, ще бъдат насочени за подобряване на условията на живот и интегриране на малцинствата и уязвимите групи. Предвижда се построяване на специални жилища и дневни центрове за хора с физически и умствени увреждания, както и клиника за деца и младежи с умствени увреждания. Осигурена е подкрепа за увеличаване на заетостта чрез професионално обучение и преквалификация, включително и чрез създаване на центрове за професионално обучение.

Предвижда се по проекти, включени в меморандума, да се окаже и пряка подкрепа на малкия и среден бизнес – фирмите ще могат да кандидатстват за безвъзмездна помощ за технологично обновление с цел повишаване на конкурентноспособността им на европейския пазар.

Чрез меморандума се осигуряват и средства за подобряване на граничния и митнически контрол на българските външни граници чрез разработване на информационна система за управление на акцизите и система за контрол на вноса и износа на селскостопански стоки.

Пълния текст на изказването на министър Велчев можете да прочетете на интернет-страницата на Министерство на финансите в секция “Изказвания”.

Финансов меморандум ФАР 2004 – II част

Разпределение по сектори на бюджета по Финансов меморандум по Национална програма ФАР 2004 – ІІ част

Водещи новини

Времето