Световният Икономически Елит Засилва Интереса Си Към България

Световният Икономически Елит Засилва Интереса Си Към България

Министърът на финансите Милен Велчев, който е в Давос, Швейцария за годишната среща на Световния икономически форум, координира началната дискусия на пленарната среща вчера. “За първи път с помощта на технологии от последно поколение на стотиците участници беше дадена възможност чрез серия от гласувания те да определят кои са шестте проблема от първостепенна важност, които да се обсъждат с предимство през следващите дни”, уточни Милен Велчев.

Участниците във форума са определили шест основни нерешени въпроса - бедността, образованието, глобализацията - свободна и равностойна търговия, климатичните изменения, Близкия Изток и въпросите на управлението на света, включително и борбата с корупцията. Милен Велчев е бил помолен да координира дискусията по въпросите на образованието и климатичните промени. “Цялата дискусия обобщи с изказване Тони Блеър, с видео връзка в разговорите се включи и президента Ширак,” каза след пленарната сесия Милен Велчев.

Министърът на финансите проведе също така и множество двустранни срещи и кулоарни дискусии. Той се срещна както със свои колеги, министри на финансите, така и с ръководители на големи компании. По време на срещата си със Стенли Фишер, който беше избран за управляващ Централната банка на Израел, Милен Велчев е представил последните данни за икономическото развитие на страната. Стенли Фишер от своя страна е изтъкнал със задоволство факта, че фискалната политика на страната ни продължава да се засилва. България започва да постига целите, които си е поставила – това е било констатирано още на срещата.

Световният икономически интерес към България продължава да се покачва в светлината на предстоящото подписване на договора за присъединяване на страната към ЕС. Това е основният извод от двустранните срещи на финансовия министър Милен Велчев след първия ден на Световния икономически форум в Давос.

Водещи новини

Времето