Трима От Новите Еврокомисари Поздравиха България За Постигнатия Напредък

Трима От Новите Еврокомисари Поздравиха
България За Постигнатия Напредък

България има готовност за успешно членство в ЕС, стана ясно след днешните срещи на финансовия министър Милен Велчев с трима от комисарите от новия състав на Европейската Комисия.

Министър Велчев е в Брюксел, където се срещна с Даля Грибаускайте – комисар по бюджетните въпроси и бивш финансов министър на Литва. “Поздравявам България за успешно приключилите преговори и високата готовност на страната за членство в областта на бюджетните въпроси”, каза след срещата на специален брифинг за журналисти в новата сграда на ЕК Грибаускайте. Тя изрази задоволство от демонстрираната висока политическа отговорност за спазване на стриктна финансова дисциплина. След проблемите през последните години, отчетеният през миналата година бюджетен излишък е забележителен, каза комисарят по бюджетните въпроси.

По време на срещата си с Ласло Ковач – комисар по данъчна политика и митнически контрол, финансовият министър Милен Велчев представи информация за данъчната политика и стриктното спазване от страна на България на ангажиментите за хармонизиране на акцизните ставки. Министърът на финансите запозна комисаря и с напредъка по хармонизацията в областта на законодателството, акцентирайки върху предстоящото приемане на промени в Закона за митниците и на изцяло нов Закон за акцизите.

На срещата с комисаря по регионална политика Данута Хюбнер, министър Велчев получи поздравления за напредъка на България в усвояването на предприсъединителните фондове. Милен Велчев поиска съдействие от комисар Хюбнер за по-доброто усвояване на средствата и помощ в тази посока, тъй като обемът средства, които ще получава страната ни, ще нараства неколкократно в близките години.

Министър Велчев представи на комисар Хюбнер информация за големите проекти по ИСПА, като електрификацията на ж.п. отсечката Пловдив-Свиленград, строителството на летище “София” и магистрала “Люлин”.

Преди да отпътува от Брюксел министърът на финансите даде информация и за предстоящите му срещи с представители на Международния валутен фонд. Той обясни, че дискусията във Вашингтон ще се концентрира върху два изключително важни момента. „Моята цел е да убедя МВФ, че ангажиментът на правителството за минималната работна заплата трябва да се изпълни. Също така ще дам информация и за средствата от бюджетния излишък, които ще се инвестират в публична инфраструктура.”

„Трудно е да се предскаже дали и кога разговорите ни ще завършат благоприятно, но новината за излишъка сигурно ще окуражи партньорите от МВФ”, заключи Милен Велчев.

На въпрос на журналисти относно появили се в публичното пространство твърдения на БСП за искане за сваляне на валутния борд, Милен Велчев коментира, че би препоръчал на БСП, ако решаването на този въпрос е в техните ръце, да продължат действието на борда и след 2007 г. “Нека БСП да съсредоточат вниманието си върху управлението на външния дълг, където могат да нанесат по-малки вреди от излъчването на подобни вредни сигнали в публичното пространство”, посъветва финансовият министър.

Времето