Министърът На Финансите Се Срещна С Българския Патриарх Максим

Министърът На Финансите Се Срещна С Българския Патриарх Максим

Днес, 13 януари 2005 г., министърът на финансите Милен Велчев се срещна с Негово Светейшество Максим, Патриарх на Българската православна църква.

Финансовият министър каза след срещата, че е намерено решение за плащането на данъци върху продажбата на религиозна утвар, свещи и други подобни стоки, тъй като Законът за вероизповеданията тълкува такива продажби като дейност, различна от търговската. В тази посока са изпратени инструкции до всички данъчни дирекции да започнат да прилагат изискванията в това отношение на посочения закон, уточни Милен Велчев.

Според Закона за вероизповеданията всяка дейност на църквата, включително тези продажби, се счита за дейност за финансиране на църквата, различна от търговската. По тази причина трябва да се даде по-голяма тежест на Закона за вероизповеданията спрямо Закона за ДДС, тъй като става въпрос за специален закон, беше уточнено след края на срещата.

Сред обсъжданите теми с българския патриарх е била и необходимостта от ремонти на редица културно-исторически паметници, свързани с Българската православна църква.

Времето