Министърът На Финансите Милен Велчев Представи Пред Журналисти Окончателнинте Параметри На Бюджет 2005

Министърът На Финансите Милен Велчев Представи Пред Журналисти Окончателнинте Параметри На Бюджет 2005

Днес, 22 декември 2004 г., министърът на финансите Милен Велчев представи пред журналисти целите, приоритетите и основните параметри на Бюджет 2005 след окончателното приемане на Закона за държавния бюджет на Р България за 2005 г. от Народното събрание.

Заместник министрите Любомир Дацов и Кирил Ананиев също се включиха в представянето на окончателните параметри.

В изказването си министър Велчев посочи, че основните цели, заложени в Бюджет 2005 са постигане и запазване на дългосрочен ускорен икономически растеж, намаляване на основните преки данъци, повишаване на доходите, ефективно усвояване на усвояване на разходите в бюджетната сфера. Сред приоритетите на бюджета са запазването на макроикономическата стабилност, социалната политика, както и здравеопазване, образование и инвестиции в инфраструктура.

Планираният реален икономически ръст за 2005 г. е 5.0-5.6% при прогноза за 5.3% за 2004 г., посочи финансовият министър. Заложената в бюджета за догодина инфлация е 3.6%, а прогнозната към края на т.г. е 6.2-6.3%. към края на 2005 г. отново се залага бюджетен дефицит от 0.5%, като се има предвид, че настоящата година бюджетната година за първи път завършва с излишък.

Очаква се към края на мандата на настоящото правителство съотношението държавен и държавно гарантиран дълг/БВП да се понижи до 38% - два пъти по-ниско от нивото към края на мандата на предходното правителство през 2001 г. – 75%. Фискалният резерв ще достигне сумата от 4.5 млрд. лв. – също над два пъти по-високо ниво в сравнение с 2001 г.

Специално внимание в представянето на бюджет 2005 министър Велчев обърна на образованието. За следващата година за този сектор са предвидени 1 797.9 млн. лв. или 4.3% от БВП, което означава ръст от 14.9% спрямо 2004 г. Финансовият министър изтъкна също така, че ръстът на бюджетните средства за образование за периода 2001-2005 г. е 66.5%.

Заместник министърът на финансите Любомир Дацов представи макрорамката на Бюджет 2005. Той посочи, че приетият закон за бюджета служи като инструмент, определящ бъдещото развитие и създаващ условия за устойчив растеж. В Бюджет 2005 отново се набляга на оптималното финансиране на секторни политики и се продължава въвеждането на програмно и ориентирано към резултатите бюджетиране, посочи още Любомир Дацов. Основните цели и етапи на използването на тези инструменти са подобряване на процеса на планиране на политиката, обвързване на планирането с бюджетния процес и с оценката на изпълнение.

Заместник министърът на финансите Кирил Ананиев представи пред журналистите приоритетите на политиката по управлението на публичните разходи, заложена в Бюджет 2005. Той представи подробно бюджетите за следващата година на НЗОК и на ДОО и заложените в тях приоритети. За пенсии през следващата година са отредени средства в размер на 8.86% от БВП. Всички пенсии ще бъдат отново повишени със 7 на сто от 1 юни 2005 г., посочи още Кирил Ананиев.