Министърът На Финансите Се Срещна С Ръководителя На Мисията На Мвф За България

Министърът На Финансите Се Срещна С Ръководителя На Мисията На Мвф За България

Днес, 02 декември 2004 г., се проведе първата за настоящата мисия на МВФ среща между министъра на финансите Милен Велчев и ръководителя на мисията на фонда за България Ханс Фликеншийлд.

Заедно с прегледа на досегашното изпълнение на споразумението, главно в частта за фискалната политика и всички други предвидени реформи, ще се съсредоточим и върху това какво предстои в областта на фискалната политика и най-вече - на разходната политика до края на годината, съобщи след срещата министър Милен Велчев. Ще се обсъждат още заложените разходи в бюджет 2005 г., както и общите параметри на основния финансов закон за догодина. Ще продължим разговорите и за минималната работна заплата, посочи още министър Велчев.

Финансовият министър изтъкна, че е рано още днес да бъде постигнато сближаване на позициите, тъй като първоначалната среща на всяка мисия традиционно е посветена на представяне и сравняване на стартовите позиции в разговорите. Предстоят интересни и нелеки разговори и се надявам, че те ще завършат успешно, заключи Милен Велчев.

Ръководителят на мисията на МВФ за България Ханс Фликеншийлд посочи, че до края на визитата ще се работи активно за постигане на общи позиции. Ясно е, че правителството на България има желание да направи някои допълнителни разходи, и естествено, има своите основателни причини за това. От друга страна, ние все още сме загрижени за външната уязвимост на страната и икономическо прегряване, заяви той. Вероятно до края на нашата мисия вече ще имаме цифрата за ръста на БВП за третото тримесечие, и няма да се изненадам, ако тази цифра отново е много висока, съобщи още Фликеншийлд.

Той изрази надежда, че мисията на фонда ще успее да убеди правителството, че е в интерес на икономиката като цяло да бъдат ограничени разходите. Разбираме добре, че в това отношение съгласие ще бъде постигнато трудно, и трябва много добре да обясним защо се прави. Всеки би искал да харчи повече, имайки предвид ситуацията на страната, но има твърди факти в икономиката, които показват, че е добре разходите на страните да бъдат ограничени. По тези причини, ние ще продължим своите дискусии, а в края на мисията ще се срещнем отново, за да обявим резултатите от тях, заключи Фликеншийлд.