Министерство На Финансите Обучава Администрацията За Прилагане На Европейските Норми При Държавни Помощи

Министерство На Финансите Обучава Администрацията За Прилагане На Европейските Норми При Държавни Помощи

На 24 и 25 ноември 2004 г. в град Сандански Министерство на финансите провежда семинар на тема “Основни въпроси и практика на Европейската комисия в областта на държавните помощи”. Форумът е предназначен само за служители от държавната администрация.

В програмата на семинара са предвидени презентации на г-н Курт Граф и г-н Роналд Шахл, координатори по държавните помощи в ЕС към Федералното канцлерство на Австрия, както и на Джон Еърст, съветник по Програма ФАР.

Акцент в лекциите ще бъдат процедурите за разрешаване на държавни помощи в държавите членки на ЕС, ролята на помощите в предприсъединителния процес и държавните помощи под формата на държавни гаранции.

Целта на семинара е да подготви българската администрация за прилагане нормите на ЕС в областта на държавните помощи. По смисъла на европейското и българското законодателство държавна помощ е: “всяка помощ, предоставена от държавата или общината, или за сметка на държавни или общински ресурси, пряко или чрез други лица, под каквато и да е форма, която нарушава или застрашава свободната конкуренция чрез поставяне в по-благоприятно положение на определени предприятия, производството или търговията на определени стоки, или предоставянето на определени услуги”.

Времето