Приключи Работа 8-Мият Комитет За Наблюдение И Контрол По Изпълнението На Програма Испа В България

Приключи Работа 8-Мият Комитет За Наблюдение И Контрол По Изпълнението На Програма Испа В България

На 25-26.11.2004 г. в резиденция „Бояна”, София се проведе VIII-мият Комитет за наблюдение и контрол по изпълнението на Програма ИСПА в България. В Комитета участие взеха представители на Европейската комисия, Делегация на Европейската комисия в България, Министерство на финансите, Министерство на околната среда и водите, Министерство на транспорта и съобщенията, Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Изпълнителна агенция “Пътища”, представители на общини, неправителствени организации и международни финансови институции.

Комитетът направи преглед на изпълнението на проектите, съфинансирани от програма ИСПА в секторите „Околна среда” и „Транспорт”. Националният ИСПА координатор представи изпълнението на мерките от стартирането на програмата за България през 2000 г. до 2004 г., последните данни за усвояване на средства от Изпълнителните Агенции по управляваните от тях проекти, както и прилагането на разширената система за децентрализация.

Зам.-министърът на финансите Любомир Дацов, който също взе участие на заседанието, подчерта важността от навременно изпълнение на заложените проекти, както и очакваното от България подписване на Договора за присъединяване към ЕС в началото на 2005 г.

Негово превъзходителство г-н Куркулас, ръководител на делегацията на ЕК в България, акцентира върху няколко важни събития, настъпили след 7-мия комитет: създаването и качествено функциониране на новата електронна система за информация и управление на проектите, съфинансирани от ИСПА (ISPA MIS – ispa.minfin.bg), стартирането на значими регионални проекти; измененията в редица закони, целящи ускоряване прилагането на големи инфраструктури проекти. Специално внимание беше обърнато на факта, че за първи път в рамките на една година бе подписан Финансов меморандум, както и договор за неговото изпълнение.

Г-н Риера, директор на дирекция „Регионална политика” в ЕК, отбеляза значителния напредък в прилагането на проектите и повишената степен на усвояване на средствата в страната. Той поздрави България за това, че е една от първите страни с одобрен проект в областта на подобряване качеството на въздуха. Друг значителен успех е потвърждаване на финансирането за изграждане на втория мост на река Дунав при Видин-Калафат. Според Риера проектът е не само с национално, но и с регионално значение. Беше поставен особен акцент и върху спазването на принципа за партньорство при общата работа и разрешаването на възникнали трудности. Този принцип трябва да бъде основополагащ при подготовката на бъдещи проекти, съфинансирани от Структурните фондове и Кохезионен фонд.