За Първи Път В 65-Годишната История На Хюлет-Пакард Президент На Компанията Приема Българска Официална Делегация

За Първи Път В 65-Годишната История На Хюлет-Пакард Президент На Компанията Приема Българска Официална Делегация

Българска делегация, ръководена от министъра на финансите Милен Велчев, се срещна за първи път в 65-годишната история на Хюлет-Пакард с президент на компанията. Те бяха приети в централата на компанията в Пало Алто, Калифорния от президента и председател на борда на директорите на Хюлет-Пакард Карли Фиорина. В срещата участваха и заместник-министърът на транспорта и съобщенията Неделчо Неделчев, председателят на Българската агенция за инвестиции Павел Езекиев и генералният директор на Хюлет-Пакард за България Саша Безуханова.

Разговорът на високо ниво категорично потвърди ангажиментите на Хюлет-Пакард към България като стратегическа държава за компанията, както и намерението на технологичния гигант да партнира на българската страна в изграждане на модерна и достъпна за всички български граждани ИТ инфраструктура.

В рамките на дискусията г-жа Фиорина и българските държавници обсъдиха и възможностите за разширяване на инвестициите в България от страна на Хюлет-Пакард.

Срещата е и признание за приноса на екипа на Хюлет-Пакард в България към световния опит на компанията. Хюлет-Пакард е водещ световен доставчик на продукти, технологии, услуги и решения за потребители и корпоративни клиенти. Портфолиото на компанията включва изграждането на цялостни ИТ инфраструктури, персонални компютърни системи, устройства за Интернет достъп, консултантски услуги, печатащи и дигитални устройства. Приходите на компанията за финансовата 2004 г. възлизат на 79.9 милиарда долара.

По-късно българската делегация беше приета и от главния изпълнителен директор на Сибел Майкъл Лори и от вицепрезидента на компанията Ед Або. По покана на министър Велчев през февруари или март следващата година делегация на Сибел ще посети България, за да проучи възможностите за инвестиции у нас. Компанията е специализирана в производството на софтуерни системи за обслужване на клиенти.

Делегацията, водена от министър Велчев, се срещна с представители на българската общност, които работят в различни компании в Силициевата долина. Пред тях беше направена презентация на България, представяща възможностите за инвестиции у нас.