България Продължава Да Бележи Едни От Най-Високите Темпове На Икономически Растеж В Европа

България Продължава Да Бележи Едни От Най-Високите Темпове На Икономически Растеж В Европа

“България продължава да бележи едни от най-високите темпове на икономически растеж в Европа в сравнение със страните-членки и страните-кандидатки за Европейския съюз”, съобщи при завръщането си от Белгия министърът на финансите Милен Велчев.

Напредъкът на страната ни е бил отбелязан на заседанието на ЕКОФИН, форум на министрите на икономиките и финансите на страните-членки на ЕС.

“Получихме одобрение на политиката, която се провежда в България по отношение на реформите в страната. Положително бе оценена и строгата фискална политика на българското правителството, насочена към осигуряването на устойчив икономически растеж”, посочи министърът на финансите Милен Велчев. Той допълни, че силно впечатление на участниците в заседанието е направило бързото намаляване на задлъжнялостта на България през последните години. Според него в края на годината съотношението между държавния дълг и брутния вътрешен продукт ще бъде около 40%.

На форума е бил обсъден докладът на Комитета за икономическа политика, един от помощните органи на ЕКОФИН, за структурните реформи и предизвикателствата пред страните-кандидатки за ЕС. За първи път в този съвет бяха включени и управителите на централните банки на държавите-кандидатки за членство в Евросъюза.

В неофициални разговори със свои колеги министър Велчев е търсил подкрепа страната ни да получи по-ранна дата за подписване на договора за присъединяване към Евросъюза.

Времето