Moody’S Вдига Кредитния Рейтинг На България

Moody’S Вдига Кредитния Рейтинг На България

Moody\'s Investors Service вдигна рейтинга на страната за облигации в чужда валута от Ba2 на Ba1, тъй като страната продължава да реализира положителни резултати от политиката, която е в съответствие с бъдещото членство в ЕС. Рейтингът на страната за банкови депозити в чужда валута бе променен от Ba3 на Ba1, а рейтингът на правителството за облигации в чужда и местна валута бе повишен на Ba1. Перспективата по всички рейтинги е положителна.

Вероятното членство на България в ЕС осигурява както рамката, така и стимулите правителството да продължава по пътя на реформите, като намалява променливостта на политиките, посочва Moody\'s. Очаква се договорът за присъединяване към ЕС да бъде подписан през 2005 г., като влизането в ЕС е предвидено през 2007 г. Членството в Евросъюза дава подкрепа за поддържането на растежа и за по-нататъшното намаление на държавния дълг и тежестта на обслужването му. Задълбочаването на търговската, финансова и институционална интеграция с Европа би следвало да подпомогне и способността на България да устои на потенциално дестабилизиращите капиталови потоци, се посочва още в съобщението на Moody\'s.

Според агенцията повишаването на рейтинга балансира ползите от присъединяването към ЕС и евентуалния риск от прегряване на икономиката, което може да доведе до скъпоструващо приспособяване поради режима на валутен борд в България. Moody\'s посочва, че валутният борд в България осигурява рамка за стабилност и растеж, но строгостта на системата също така означава, че големият държавен дълг, по-голямата част от който е в чужда валута, поставя сериозни пречки пред политиката в случай на неблагоприятно икономическо развитие или променливо отношение на инвеститорите.

Възможността от прегряване е в резултат на бързия темп на вътрешната кредитна експанзия, която налага натиск върху цените и вноса. Властите удвоиха усилията си да задържат свръх-растежа на търсенето чрез по-строго ограничаване на държавните разходи, постоянно въвеждане на мерки, целящи задържане на вътрешната ликвидна експанзия, и ускоряване на темпа на приватизацията и реформите на най-важния сектор - енергийният. Основното предизвикателство пред политиката е продължаването на тази тенденция особено в светлината на парламентарните избори, насрочени за следващата година.

Времето