София Ще Стане Център На Регионален Фонд За Инвестиции Към Международната Финансова Корпорация

София Ще Стане Център На Регионален Фонд За Инвестиции Към Международната Финансова Корпорация

София ще стане център на регионален фонд за инвестиции в инфраструктурата на Международната финансова корпорация (МФК). Това съобщи днес при пристигането си от Вашингтон министърът на финансите Милен Велчев, който оглавяваше българската делегация за годишната среща на Световната банка и МВФ. Това решение на корпорацията е съобщил на Милен Велчев президентът на МФК Питър Войке по време на двустранната им среща във Вашингтон. “Размерът на регионалният фонд тепърва ще се уточнява, но със сигурност ще бъде няколко десетки милиона долара. Изборът на София за седалище на фонда е много добър знак за отношението на МФК към перспективите на България”, каза пред журналисти финансовият министър. Той уточни, че на срещата са обсъждани и начините, по които финансовата корпорация може да финансира частни инициативи в областта на образованието и здравеопазването.

Министърът на финансите Милен Велчев направи обзор на по-важните срещи по време визитата на българската делегация във Вашингтон. Той подчерта, че по време на срещата си с Майкъл Деплер, ръководител на първи Европейски департамент на МВФ, го е запознал с аргументите на българското правителство за увеличаването размера на минималната работна заплата, но на този етап все още нямало сближаване на позициите по въпроса. Склонност да подкрепи страната ни за преразглеждане на позицията по отношение на строгата фискална политика и минималната работна заплата изразил обаче Джерон Кремерс, изпълнителен директор на МВФ за България.

На друга среща с Шигео Кацо, вицепрезидент на Световната банка и отговарящ за регион Европа и Централна Азия, министърът на финансите е продължил диалога относно възможностите за подкрепа на СБ за частния сектор за сметка на държавните проекти, от които вече няма такава необходимост.

Министър Велчев посочи, че Стенли Фишер, вицепрезидент на Ситибнак и бивш зам.-управляващ директор на МВФ, е изразил своето разбиране, че сегашните макроикономически условия у нас не изискват толкова строга фискална политика.

“Нашите очаквания в момента за дефицит по текущата сметка са за около 8,3% от БВП, което означава по-нисък дефицит от миналата година. Същевременно преките чуждестранни инвестиции продължават да надхвърлят очакванията ни и най-вероятно до края на годината те ще надхвърлят 2 млрд. евро или 10% от БВП за тази година. Тези параметри са представени на МВФ, а затягането на фискалната политика, което предвижда днешното споразумение е неприемливо и неподходящо за икономическата реалност у нас”, изтъкна министърът.

По отношение изразходването на средства от бюджетния излишък министър Велчев поясни, че “дискусиите по този въпрос ще продължат и въпреки че, представителите на фонда са все още далеч от приемането на нашите тези, мисля че те започнаха сериозно да се замислят върху нашите аргументи”.

“Разходите за тази година ще зависят от количеството приходи, които ще се съберат до края на годината, но по наши изчисления допълнителни разходи от около 200 – 300 млн. лв. биха били уместни и биха запазили от една страна по-консервативна фискална политика от миналата година, но от друга страна не прекалено консервативна”, допълни Милен Велчев.

По време на годишната среща на МВФ и СБ бил повдигнат и въпросът за иракския дълг. В тази връзка министърът на финансите подчерта, че степента на намаление на иракския дълг не зависи изцяло от нас, а и от иракската страна, която трябвало да се съгласи с определени показатели. Това щяло да бъде повлияно и от дискусиите, които предстоят в Парижкия клуб. “Ние ще се постараем да вземем участие в заседанията на Парижкия клуб по въпроса за Ирак, за да повлияем на дискусиите там”, допълни Милен Велчев. Той уточни, че по наши изчисления дългът на Ирак възлиза на 1.7 млрд. долара, но точният размер трябва да се уточни след разговори с иракската страна.

На журналистически въпрос за това кога ще бъде гласуван от Министерски съвет проектобюджет 2005 Милен Велчев уточни, че “през тази седмица очакваме проектобюджета за 2005 г. да бъде изпратен за междуведомствено съгласуване, а след две седмици да се обсъжда от МС

Времето