Министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев представи проект за информационна система за отпускане на медикаменти пред представители на пациентски организации

Министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев представи проект за информационна система за отпускане на медикаменти пред представители на пациентски организации

Проект на централизирана информационна система за отпускане на медикаменти бе представена от министъра на здравеопазването д-р Евгений Желев пред представители на пациентски организации. Министър Желев заяви, че това ще е web-базирана информационна система за отпускане на лекарства за пациенти с онкологични заболявания и редки болести. Предвижда се тя да е готова и да заработи през месец март 2009г. Тя ще обхваща целия процес на болестта, още от нивото на диагностициране на заболяването. Всеки пациент ще има персонален достъп до web-базираната информационна система, чрез въвеждане потребителско име и парола или електронен подпис. Уведомяването за наличието на нужното му лекарство ще става, чрез информиране на пациента с e-mail и/или sms.

„Целта е, чрез нея да се направи контрол за начините за предписване на медикаменти и да се улесни достъпа на пациентите до необходимите им лекарства”, каза още д-р Желев. Министърът добави, че се надява информационната система да даде по-широк поглед върху потребностите и да се планират нуждите.
 
Централизираната информационна система за отпускане на медикаменти ще автоматизира процесите на следене на протоколи за отпускане на лекарства, рецепти и лекарствени листа, заявки и доставка на лекарства, медикаменти, радионуклиди и медицински изделия, статистически отчетност и планиране за бъдещи периоди. Ще се даде възможност за автоматизиране на процесите и обмен на данни в реално време между лечебно заведения, принадлежащи на аптеки, Регионални здравни центрове, доставчици на медикаменти и медицински изделия и Министерството на здравеопазването.

В срещата взеха участие представители на Асоциацията на пациенти с онкологични заболявания, Център за защита правата в здравеопазването, Българска асоциация на онкоболните, Национален алианс на хората с редки болести, експерти от МЗ.

Водещи новини

Времето