Започва Работа По Съставянето На Оперативните Програми Към Национален План За Развитие На България 2007 – 2013 Г.

Започва Работа По Съставянето На Оперативните Програми Към Национален План За Развитие На България 2007 – 2013 Г.

Днес, 27 септември 2004 г., понеделник, в столичния хотел “Хилтън” се проведе Втора кръгла маса за партньорство, организирана от Дирекция “Управление на средствата от ЕС” към Министерство на финансите в сътрудничество с Холандския икономически институт ECORYS. Целта на форума беше да се направи преглед на постигнатото до момента в процеса на разработване на Национален план за развитие на България за периода 2007-2013 г. (НПР) и на Оперативните програми (ОП) към него.

Националният план за развитие 2007 – 2013 г. е ключов документ за определяне на посоката и приоритетите на дейностите на страната в областта на икономическата и социална съвместимост с ЕС. Документът се разработва в партньорство и чрез консултации между всички социално-икономически партньори и представлява основа за преговори с ЕС за определяне на Рамката за подкрепа от Общността.

Форумът даде старт на процеса, в който държавната администрация съвместно със социално-икономическите партньори започва работа по разработването на оперативните програми и на национален рамков документ, който ще бъде инструмент за координация и мониторинг на изпълнението на ангажиментите и управлението на средствата, които страната ни ще получава от ЕС в първите седем години от членството си в ЕС.

Работните групи за съставяне на оперативните програми ще включват задължително представители на водещите министерства, Дирекция “Управление на средствата от ЕС” към МФ, Агенцията за икономически анализи и прогнози, и на социално-икономическите партньори. В правомощията на тези групи е да координират изработването на програмите, програмните допълнения и секторните стратегии. Те ще взаимодействат помежду си, ще анализират приоритетите на Република България в съответните области, ще осъществяват мониторинг на промените в европейското законодателство и ще следят за съответствието на програмите с политиките на Общността.

Програмите, които ще бъдат разработени са: Регионална оперативна програма, Развитие на конкурентноспособността на българската икономика, Развитие на човешките ресурси, Транспорт и Околна среда.

Всички оперативни програми и НПР трябва да са готови до края на 2005 г., а съгласувателните процедури по тях да са приключили до декември 2006 г. и от 2007 г. да започне тяхното изпълнение.

Три структурни фонда ще финансират проекти по оперативните програми през периода 2007 – 2013 г. – Европейски фонд за регионално развитие, Европейски социален фонд и Кохезионен фонд. Всяка оперативна програма се финансира само от един фонд, като според новите предложения за реформа в структурната политика на ЕС минимум 20% от публичните разходи по всяка програма ще бъдат предоставяни от фондовете на ЕС. Максималните стойности за финансиране на програми са, както следва: 85% за финансиране от Кохезионния фонд; 75% за ЕФРР и ЕСФ; 50% за финансиране на мерки по конкурентоспособност по ЕФРР и ЕСФ.

За първите три години след присъединяването си към ЕС България ще получи 2.3 млрд. евро. за структурни действия от Съюза. С националното съфинансиране общият обем на ресурсите за финансиране на програми за същия период ще възлезе на над 3 млрд. евро.