Започва Посещението На Гуверньора На Банката За Развитие На Съвета На Европа

Започва Посещението На Гуверньора На Банката За Развитие На Съвета На Европа

На 15 септември, сряда, 2004 г. започва официалното посещение на делегация на Банката за развитие на Съвета на Европа (БРСЕ), водена от гуверньора на банката г-н Рафаел Аломар.

В рамките на визитата са предвидени срещи с министър-председателя Симеон Сакскобурготски, управителя на БНБ Иван Искров, министъра на регионалното развитие Валентин Церовски.

Срещата на министъра на финансите Милен Велчев с представителите на банката е предвидена за 16 септември, четвртък, от 13 ч. в Министерство на финансите.

В делелегацията на Банката за развитие на Съвета на Европа са г-н Кшиштоф Нерс, вицегуверньор и г-н Тиери Поарел, генерален директор “Заеми”.

Банката за развитие на Съвета на Европа е най-старата междудържавна финансова институция в Европа, основана през 1956 г. като Фонд за социално развитие към Съвета на Европа и преобразувана в банка на 1 ноември 1999 г.

Банката финансира изключително проекти със социална насоченост, а в секторната й политика централно място заема финансирането на проекти за намаляване на безработицата и развитие на малките и средни предприятия, изграждане на жилища за социално слаби, подпомагане на слабо развитите региони, преодоляване на щети, причинени от природни бедствия, подобряване на здравеопазването и образованието.

България е страна-членка на Банката за развитие на Съвета на Европа, като участието на страната в капитала на банката е 1.15% или 37 491 080 евро.

Времето