Започнаха Работните Срещи С Мисията На Международния Валутен Фонд

Започнаха Работните Срещи С Мисията На Международния Валутен Фонд

Както знаете от днес, 16 септември 2004 г. започва съкратената едноседмична мисия на Международния валутен фонд, която ще се фокусира върху изпълнението на бюджет 2004 и параметрите на бюджет 2005. Министърът на финансите Милен Велчев се срещна днес с ръководителя на мисията за МВФ за България Ханс Фликеншийлд, като по този начин беше дадено началото на работните срещи между представителите на фонда и българското правителство.

“Тази съкратена едноседмична мисия на фонда няма за цел постигането на определени договорености или оценка на изпълнението на програмата на фонда”, поясни след разговорите министър Милен Велчев. Той акцентира, че това междинно посещение предшества редовната мисия за преглед на споразумението между България и МВФ, която ще се проведе в началото на декември. Министър Велчев съобщи още, че в рамките на неговото посещение за годишната среща на МВФ във Вашингтон в началото на октомври, също ще продължат консултациите по въпроси, поставени в рамките на работните срещи.

“По време на редовната мисия на фонда в началото на декември ще разгледаме изпълнението на програмата, договорена миналото лято и одобрена от Борда на директорите на МВФ на 6 август 2004 г.”, заяви след срещата Ханс Фликеншийлд. Той уточни, че му предстоят разговори със заместник-министрите, Българската народна банка и другите министерства.

Ръководителят на МВФ за България заяви още, че в рамките на работните срещи ще бъдат обсъждани и въпросите за минималната работна заплата и предлаганите от правителството данъчни промени. Ще се обсъждат възможности и ще се търси компромис за решаване на въпроса с планираното от българското правителство увеличаване на минималната работна заплата с 25% от следващата година, каза още Ханс Фликеншийлд. В отговор на въпрос той заяви, че фондът принципно няма нищо против данъчни промени, но те не трябва да се отразят върху нивото на приходите в бюджета.

Правителството трябва да изпълнява разходните си планове така, както са одобрени от парламента. Всички допълнителни приходи трябва да бъдат спестени и запазени и да бъдат харчени само съгласно предварителните планове, посъветва Фликеншийлд. Той каза, че допълнителните приходи трябва да бъдат спестени, за да се покрият разходи през следващата година.

На въпрос относно идеята за използване на част от фискалния резерв за покриване на бъдещ дефицит на пенсионната система Ханс Фликеншийлд отговори, че не е запознат в детайли с предложението.Според него не може изведнъж да започне харченето на фискалния резерв, без това да доведе до неблагоприятен ефект върху икономиката на страната. Разбира се, може да се използва част от резерва за гарантиране на задълженията на пенсионната система, така че пенсионерите да се чувстват сигурни в бъдещето на тази система, допълни той.

Водещи новини

Времето