Министърът На Финансите Милен Велчев Се Срещна С Делегацията На Банката За Развитие На Съвета На Европа

Министърът На Финансите Милен Велчев Се Срещна С Делегацията На Банката За Развитие На Съвета На Европа

Днес, 16 септември 2004 г., министърът на финансите Милен Велчев прие делегацията на Банката за развитие на Съвета на Европа (БРСЕ), водена от гуверньора на банката г-н Рафаел Аломар. В делелегацията на Банката са г-н Кшиштоф Нерс, вицегуверньор и г-н Тиери Поарел, генерален директор “Заеми”.

“Проведохме много полезна среща с гуверньора на банката, предмет на разговорите ни беше бъдещата дейност на банката в страната”, каза финансовият министър Милен Велчев. Той уточни, че Банката за развитие на Съвета на Европа цели развитие на дейността си не само чрез държавни заеми, но и чрез финансови институции, сред които Райфайзенбанк и Насърчителна банка, като предоставя заеми за малки и средни предприятия. Обсъждахме също така и възможностите за финансиране на проекти в областта на образованието, надявам се на благоприятно развитие, заключи Милен Велчев.

“Като мултифункционална международна финансова институция сме изключително впечатлени от отличните икономически и стабилни финансови резултати в България”, каза след срещата и гуверньорът на банката г-н Рафаел Аломар. “Ясно заявихме пред българското правителство, че сме напълно готови значително да увеличим своя принос за социалното и икономическото развитие на страната”, заяви още Аломар. Той уточни, че банката ще се съобрази с приоритетите на българското правителство и ще ориентира проектите си в области като образование, околна среда, местни власти, създаване на работни места, както и малки проекти за ромското население.

Банката за развитие на Съвета на Европа е най-старата междудържавна финансова институция в Европа, основана през 1956 г. като Фонд за социално развитие към Съвета на Европа и преобразувана в банка на 1 ноември 1999 г.

Банката финансира изключително проекти със социална насоченост, а в секторната й политика централно място заема финансирането на проекти за намаляване на безработицата и развитие на малките и средни предприятия, изграждане на жилища за социално слаби, подпомагане на слабо развитите региони, преодоляване на щети, причинени от природни бедствия, подобряване на здравеопазването и образованието.

България е страна-членка на Банката за развитие на Съвета на Европа, като участието на страната в капитала на банката е 1.15% или 37 491 080 евро.

Ето и подробна информация за кредитите, отпуснати от БРСЕ на България:

1. КРЕДИТИ ОТПУСНАТИ ОТ БАНКАТА В БЪЛГАРИЯ

1.1. Проект за преструктуриране на здравния сектор

Проектът е на стойност 11 млн. щ.д. и е усвоен през 2002 г.

1.2. Проект “Защита на речните и морски брегове от ерозията и абразията”

Рамковото споразумение е подписано на 17 февруари 2000 г. в София и на 7 март в Париж, а заемът е в размер на 15 млн.евро.

1.3. Проект за изграждане на жилища на ромското население в община Пловдив

Кредитният ресурс е във вид на заемно споразумение и е на стойност 5.4 млн.евро. Предоставен е на община Пловдив за изграждане на 284 еднофамилни къщи за ромското население в общината. Първата фаза на проекта е изпълнението на обект “Жилищна група Тодор Каблешков”, който включва изграждане на 80 еднофамилни жилища, групирани в 25 броя модули. Стартирането на втората фаза на проекта ще зависи от осигуряването на подходящи терени за строителство.

3.4. Проект за изграждане на жилища на ромското население в кв.”Христо Ботев”, община Слатина в София

Споразумението за заем е подписано на 11 април 2001г. на основание на дадения мандат от 38-то НС за водене на преговори и сключване на Заемно между БРСЕ, РБ и Столична община. Заемът е за 3 млн.щ.д., като усвояването ще се осъществява на траншове, а условията по всеки транш ще се договарят между кредитор и кредитополучател. Предвижда се изграждането на 75 еднофамилни къщи в община Слатина в кв. “Христо Ботев”.

3.5. Проект за финансиране на малки и средни предприятия

Рамкови кредитни споразумения от 28.03.2003 г. за финансиране на малки и средни предприятия между “Насърчителна банка” АД, Банката за развитие на Съвета на Европа и Република България в качеството й на Гарант по държавно-гарантираното споразумение.

Принципното споразумение между двете институции е за заем в размер на 15 млн. евро, при искане за държавна гаранция за сумата до 10 млн. евро и условен ангажимент за остатъка в размер до 5 млн. евро.

3.6.Заем за “Raiffeisen Bank”, България

Заемът за “Raiffeisen Bank” България се отнася за проект за финансиране на малки и средни предприятия и е на стойност 20 млн. евро без държавна гаранция. При първоначалните разговори с Банката за развитие на Съвета на Европа е договорено, гарант по заема да бъде Raiffeisen Zentralbank Oesterreich AG, Vienna. Заемът е подписан на 5 март 2004 г.

Водещи новини

Времето