Кредитната Агенция Moody\'S Оповести Намерението Си Да Повиши Рейтинга На България

Кредитната Агенция Moody\'S Оповести Намерението Си Да Повиши Рейтинга На България

В свое съобщение, разпространено по световните агенции днес, кредитната агенция Moody\'s Investors Service оповести, че разглежда евентуалното повишаване на рейтинга на България Ba2/Ba3 на таваните в чужда валута за дългосрочните облигации и банковите депозити. Рейтингът Ba2 на държавните облигации в чужда и местна валута също ще бъде подложен на преглед за възможно повишение, се казва в съобщението на агенцията.

Според Moody\'s България е демонстрирала благоприятно развитие през последните месеци, затваряйки успешно и по-рано от очакваното всички преговорни глави в процеса на присъединяване Европейския съюз.

В съобщението на Moody\'s се посочва, че “бъдещото членство в ЕС предоставя както рамката, така и стимулите за продължаване по пътя на реформите и намаляване на политическото непостоянство”. Агенцията допълва, че “членството в ЕС осигурява подкрепа за икономическия ръст”.

По-нататък се посочва: “Постиженията на България по отношение на ЕС са подкрепени и от действията на правителството в последно време за затягане на икономическата политика и ускоряване на структурните реформи. Тенденциите по отношение на инфлацията и дефицита на текущата сметка през последната година сочат за възможно прегряване на икономиката. Властите отговориха на това като затегнаха фискалната политика повече от първоначално планираното и започнаха да въвеждат мерки за удържане на разрастването на вътрешните кредити”. В допълнение към това, според Moody\'s е постигнат напредък в дълго отлаганата приватизация на две важни държавни предприятия, както и в реформата в енергийния сектор, която продължава добре.

Водещи новини

Времето