Федералният Министър На Финансите На Германия Е Впечатлен От Бюджетните Параметри И Икономическата Стабилност На България

Федералният Министър На Финансите На Германия Е Впечатлен От Бюджетните Параметри И Икономическата Стабилност На България

Днес, 15 юли 2004 г., министърът на финансите Милен Велчев се срещна с немския си колега Ханс Айхел. Федералният министър на финансите на Германия е в страната ни на еднодневно официално посещение по покана на министър Велчев.

“Възприемаме настоящото посещение на министър Айхел в страната ни като нов пореден знак за силната подкрепа, която България винаги е получавала и продължава да получава от Германия в хода на преговорите за присъединяване към Европейския съюз. Дължим особена благодарност лично на г-н Айхел като представител на данъкоплатците в Германия – страната най-голям нетен вносител в бюджета на ЕС”, заяви след срещата Милен Велчев.

Министърът на финансите подчерта, че от огромно значение за България е не само финансовата, но и политическата подкрепа, която Германия оказа на страната ни и благодарение на която успяхме да затворим всички глави от преговорите за членство в ЕС. От голямо значение е също и техническата и професионална подкрепа, която България получава от германската държавна администрация по линия на туининг проектите по програма ФАР, обяви Велчев. Към настоящия момент тези проекти, осъществявани от двете страни, са общо 16.

България продължава да разчита на активното участие в българската икономика на германските инвеститори, като се очаква бързо увеличаване на общия обем на немските инвестиции, благодарение на перспективата немската фирма ЕОН да спечели една от сделките за приватизация на електроразпределителните дружества, стана ясно след срещата между двамата финансови министри.

Федералният министър Ханс Айхел изтъкна отново тясното сътрудничество между България и Германия и изказа удовлетворението си от засилването му с приближаването на членството на България в ЕС. Той заяви, че разговорите между двете държави стават все по-чести и се надява от 2007 г., когато страната ни ще бъде вече пълноправен член на Евросъюза, такива срещи да се провеждат всяка седмица.

Икономическото развитие на България е изключително добро, брутният растеж е впечатляващ, бюджетните параметри са за завиждане, дори от страна на немския министър на финансите, заяви самият той след срещата с българския си колега.

Ханс Айхел заяви, че усилията, които полага България в момента в областта на икономиката и бюджета си са в интерес на Германия, тъй като желанието на всички е Европа да стане един мирен и благоденстващ континент. Германия е най-важнтият търговски партньор в ЕС, а България е една от страните с най-много инвестиции, изтъкна Айхел. Според него, България отдавна е част от Европа, но по отношение на членството й в ЕС се изискват още усилия. Той изрази силната подкрепа на Германия сега и за в бъдеще за България и за новите страни-кандидатки за пълноправно членство в Евросъюза. По-богатите страни-членки на съюза трябва да бъдат солидарни с новите членки и кандидатки, смята немският финансов министър. С тази подкрепа и солидарност през 2007 г. и след това България ще се радва на същото развитие като други страни-членки на ЕС, които са получили подкрепа и субсидии от по-богатите държави, като например Испания, Португалия и Ирландия, изтъкна Ханс Айхел.

Федералният министър на финансите на Германия изрази също своята загриженост за съдбата на българските заложници в Ирак, както и надеждата си, че трагедията с първия ни заложник няма да се повтори.

Водещи новини

Времето