Договор С “Краун Ейджънтс” Свързан С Втора Фаза От Програмата За Модернизация На Митниците Сключи Министерство На Финaнсите

Договор С “Краун Ейджънтс” Свързан С Втора Фаза От Програмата За Модернизация На Митниците Сключи Министерство На Финaнсите

В неделя, 18 юли 2004 г., се проведе пресконференция с участие на министърът на финансите Милен Велчев, директорът на Агенция Митници Асен Асенов и ръководителят на екипа на Краун Ейджънтс в България Джон Браун.

Пълният текст на изказването на министър Велчев по повод новия договор с консултантската компания “Краун Ейджънтс”е публикуван по долу, както и в раздел “Изказвания” .

Добър ден на всички,

Благодаря ви, че се отзовахте на нашата покана в неделя, но ще се опитаме да компенсираме това неудобство с надявам се интересна за вас новина.

Една от целите, които си поставихме още в началото на мандата, бе да променим ясно и категорично средата, в която служителите на Агенция Митници изпълняват задълженията си, както и на гражданите, преминаващи през границите ни. Днес, две години и половина след началото на реформата в системата на митническата администрация, повече от категорично можем да отчетем, че сме на път да осъществим тази цел. За това трябва да благодарим за професионализма на целия ръководен екип на Агенцията, както и на възможността да черпим от богатия опит на консултантската компания Краун Ейджънтс.

Програмата, по която работим от близо три години, бе създадена с цел да се съчетае устойчивата реформа, увеличаването на приходите и спазването на изискванията за присъединяване към Европейския съюз. При това стремежът ни беше увеличението на приходите да стане във възможно най-кратък срок. За да бъде това възможно, сред основните си и най-важни задачи поставихме намаляването на корупцията, но също така и улесняването и стимулирането на законната търговия.

Факт е, че вече отчитаме съществено нарастване на събираемостта на приходите от митниците, огромно подобрение в борбата срещу криминалната дейност и значителен напредък при изпълнението на изискванията за предвиденото влизане на България в ЕС през 2007 г.

От година и половина насам месечните приходи от митническата администрация твърдо надхвърлят 250 млн. лв., като от началото на програмата през януари 2002 г. събраните приходи нарастваха със средно 40 милиона лева всеки месец. През 2003 г. общата сума на митническите приходи бе малко над 3 милиарда лева или 18% повече от предходната година и много над очакванията. В реални параметри това означава допълнителни над 500 милиона лева (250 милиона евро), които правителството използва за програмата си за социални реформи. При сравнение на последните четири месеца на 2003 г. с последните четири месеца на 2001 г. (периода, непосредствено преди старта на програмата), кумулативното нарастване бе приблизително 43%. Тенденцията на нарастване на събираемостта на приходите продължи през 2004 г. с над 23% за първото тримесечие на годината. За юни нетните приходи са над 325 млн. лв. През юни 2003 г. те бяха 260 млн. лв.

Ако трябва да обобщя всички финансови параметри дотук, то те биха звучали така. За две години и половина, само от системата на митническата администрация, на светло бяха извадени близо 750 млн. лв., а до края на годината очакваме те да достигнат 1 млрд. лв. или близо 3% от БВП. Сума, заради която отнесохме не малко критики и унизителни подигравки. Подминавам без коментар нашите критици.

Това е резултат, който говори сам по себе си за ефекта от реформата в системата.

Как успяхме да постигнем този скок? Като отново изразявам благодарността на правителството към ръководството на Агенция Митници, искам да се спра малко по-подробно на работата на консултантската компания Краун Ейджънтс и назначените от нея експерти от Англия, Ирландия, Швеция и Дания, които чрез опита, натрупан в различни митнически администрации от Европейския съюз, допринесоха за успешното реализиране на програмата.

Изпълнението на препоръките на Краун Ейджънтс доведе до това, по-голямата част от митническия контрол в момента да се прилага съобразно оценка на риска. Това означава, че митническите служители фокусират дейността си върху рисковите области, където тя е най-продуктивна. Освен че гарантира по-добрата ефективност, този подход улеснява легитимните търговци и пътници.

Друга препоръка на Краун Ейджънтс, от която се възползвахме, беше създаването на форум за комуникация и размяна на мнения с Агенция Митници и Министерство на финансите на търговските и индустриалните организации на национално ниво. Това стана възможно чрез създадената Държавно-обществена комисия за развитие на митническата администрация. В комисията са представени и много заинтересовани държавни институции, включително Министерство на вътрешните работи, Министерство на икономиката и Министерство на външните работи.

Друг лост, чрез който Краун Ейджънтс допринесоха много за насърчаване и осъществяване на трайна реформа в Агенция Митници, се отнася до областите вътрешен одит и разузнаване и разследване.

Искам да акцентирам върху една особено положителна промяна в дейността на Агенция Митници – създаването и въвеждането в действие на Мобилните митнически групи. Това е междуведомственият подход при организиране и изпълнение на работата им. Една от задачите на Краун Ейджънтс бе да помогне изграждане на ефективно работно взаимодействие между институциите и именно Мобилните митнически групи, с начина си на работа и провежданите съвместни операции, са пример за това.

Вие добре познавате тези данни, през март в Сандански подробно ви запознахме с резултатите от двегодишната работа на Краун ейджънтс в България. И отново ще се обърна към цифрите. Възвръщаемостта на инвестициите в програмата на Краун Ейджънтс вече е повече от 50:1. Едва ли има друг толкова успешен договор в системата на държавната администрация!

Българските митници вече са направили много за изпълняване на условията за членство в Европейския съюз. И отново подчертавам, това нямаше да е възможно без усилията на ръководството на Агенцията; без помощта, която получаваме от програмите на Европейския съюз като програма ФАР и не на последно място, без успешно реализирания проект на Краун Ейджънтс за реформа на митническата администрация.

Въпреки че голяма част от пътя е извървян и успехът на програмата е безспорен, все още има какво да бъде направено. За всички нас тази и следващата години са от особено значение. Постигнатото лесно може да бъде разрушено – а това ние не бива да допускаме. Наше задължение е да обмислим как най-добре да бъдат подпомогнати митниците за периода от края на тази година до момента на присъединяването на България към Европейският съюз.

След като експерти от Министерството на финансите и експерти от АМ направиха детайлното проучване и анализиране на резултатите от Краун Ейджънтс, направиха препоръки относно необходимостта от продължаване на програмата за модернизация на митниците в сътрудничество с Краун ейджънтс.

В петък вечерта бе финализирана процедурата по чл. 6 т.1 от Закона за обществените поръчки с подписването на нов договор. Новият договор влиза в сила от 1 август, а дотогава действа стария. Новият договор е сключен в съответствие с предвидената по закона процедура за специални обществени поръчки, свързани с националната сигурност и работа, свързана с ползването на класифицирана информация по Закона за защита на класифицираната информация.

Какво предвижда новият договор? Срокът на договора е до 29 месеца – до декември 2006 г., с оглед присъединяването на България към ЕС през 2007 г. Новият договор поставя акцент върху дейността на Краун ейджънтс в областта на контрола и движението на високо рискови стоки - алкохол, цигари и горива. Предвижда се въвеждането на нови контролни механизми, свързани с изискването ни за нова външна граница на ЕС, както и усъвършенстване на досега действащите механизми, вече доказали своя ефект.

Броят на мобилните групи ще бъде увеличен с още 5, като целта е да се засили вътрешният контрол в страната.

Водещи новини

Времето