Милен Велчев Посети Компания, Получила Право Да Се Възползва От Облекчен Режим При Внос По Зддс

Милен Велчев Посети Компания, Получила Право Да Се Възползва От Облекчен Режим При Внос По Зддс

Днес, 01 юли 2004 г., министърът на финансите Милен Велчев посети компанията “София мед” АД, част от гръцката групировка “Виохалко”. Целта на посещението на Милен Велчев в предприятието беше да види след една година резултатите от прилагането на поощрителната мярка за насърчаване на инвестициите чрез облегчен режим по ЗДДС за големи инвеститори в българската икономика.

Както знаете, “София мед” АД е първото предприятие, чийто инвестиционен проект за прилагане на специална схема за начисляване на ДДС при внос на стоки, беше одобрен от министър Велчев през февруари миналата година. Специалната схема е регламентирана в чл. 58а, чл. 58б и чл. 58в от ЗДДС. Проектът на “София мед” АД предвиждаше внос на машини и съоръжения на стойност над 35 милиона евро и разкриване на повече от 200 нови работни места.

До настоящия момент общо 22 инвестиционни проекта са били одобрени за прилагане на специалната схема за начисляване на ДДС при внос, съобщи министърът на финансите. На 28 юни 2004 г. едно от разрешителните е било отнето. Причината за това е, че към момента на кандидатстване за прилагане на схемата, фирмата-кандидат е представила пълен пакет изрядни документи, благодарение на което е получила разрешително за ползване на данъчното облекчение. По-късно обаче компанията е натрупала задължения към държавата, което е станало повод за отнемане на разрешението.

Водещи новини

Времето