Бордът На Директорите На Мвф Приключи Консултациите С България По Чл. 4 От Устава На Фонда

Бордът На Директорите На Мвф Приключи Консултациите С България По Чл. 4 От Устава На Фонда

Бордът на директорите на Международния валутен фонд реши на днешното си заседание да приключи консултациите с България по чл. 4 от Устава на организацията. В рамките на тези консултации беше направен цялостен преглед на финансово-икономическото състояние на страната и бяха идентифицирани бъдещите тенденции в развитието на България до влизането в ЕС през 2007 г.

На заседанието си днес бордът на директорите изрази своето одобрение по отношение на водената от правителството политика, насочена към икономически растеж, и отчете като положителни фактори поддържаната макроикономическа стабилност, обема на преките чуждестранни инвестиции и продължаващите структурни реформи. Директорите на фонда препоръчаха на страната ни умерена политика, в посока овладяване темповете на нарастване на кредитирането и дефицита по текущата сметка.

Бившият изпълнителен директор за България Йоханес Вайнхолдс, понастоящем наблюдател във фонда от страна на Европейската централна банка, се изказа положително за развитието на икономическите процеси у нас и подкрепи плановете на правителството за договаряне на нова програма с фонда преди присъединяването на България към ЕС и еврозоната.

Бордът одобри и доклада за България, даващ оценка на взаимоотношенията на страната с МВФ в качеството ни на дългогодишен получател на кредити. Отчетено бе, че в рамките на разглеждания период от 1990 г. до сега отношенията на България с международната финансова институция като цяло са били резултатни, а споразуменията - ефективен начин за подпомагане на сложния процес на реформи в страната. Докладът препоръчва ново споразумение, което да подкрепи усилията на правителството при реализиране на комплекса от мерки и политики в хода на евроинтеграционния процес.

Водещи новини

Времето