Милен Велчев Представи Условията За Бизнес У Нас Пред Водещи Инвеститори В Дойче Банк

Милен Велчев Представи Условията За Бизнес У Нас Пред Водещи Инвеститори В Дойче Банк

Продължава работното посещение на мининистъра на финасите Милен Велчев и председателя на Агенцията за чуждестранни инвестиции (АЧИ) Павел Езекиев в САЩ. Вчера те се срещнаха с представители на кредитната агенция Муудис и представиха България пред водещи американски инвеститори на среща, организирана от Дойчебанк.

В изказването си министър Велчев представи финансовата и кономическа стабилизация в страната и данъчното третиране у нас. България подържа стабилни и постоянно покачващи се нива на икономически растеж, които са сред най-високите в страните от Централна и Източна Европа и значително по-високи от тези в страните от Еврозоната, изтъкна Милен Велчев. Министърът посочи, че реалният ръст на БВП на страната ни е изключително устойчив от 1998 г. насам. Бюджетният дефицит е близо до нулата, докато в Полша, Унгария и Румъния се отчитат високи стойности, за да се подържа икономическия растеж, посочи финансовият министър. Той подчерта, че консолидираният публичен дълг на България е намален наполовина в сравнение с 1997 г., като в същото време икономиката бележи ръст.

Председателят на Агенцията за чуждестранни инвестиции Павел Езекиев представи преимуществата на България като място за инвестиции. Той уточни, че се очаква тази година преките чуждестранни инвестиции в България да достигнат 1,6 млрд. долара. Езекиев изтъкна, че се забелязва инвеститорски интерес към IT-сектора у нас. Сериозно преимущество за инвеститорите в България е качеството на човешкия капитал, посочи председателята на АЧИ.

Днес Милен Велчев и Павел Езекиев заминават за Монреал, Канада, където ще участват в международен инвеститорски форум.