Министерство На Финансите Представи На Семинар Резултатите От Преговорите По Финансовите Глави 21 И 29

Министерство На Финансите Представи На Семинар Резултатите От Преговорите По Финансовите Глави 21 И 29

На 13 юни 2004 г., неделя, в гр. Банкя се проведе семинар за представителите на медиите на тема “Приключването на преговорите по финансовите глави 21 и 29 – 28 ноември 2001 г. – 04 юни 2004 г.”, организиран от Министерство на финансите. Участие в семинара взеха Стамен Тасев, зам.-министър на финансите, неговият колега Любомир Дацов, Атанас Добрев, директор на дирекция “Европейска интеграция” към МФ, Боряна Пенчева, директор на дирекция “Управление на средствата от ЕС” и Ирен Русенова, началник отдел в дирекция “Европейска интеграция”.

Семинарът беше открит от зам.-министъра на финансите Стамен Тасев. “Една от следващите важни стъпки, след затварянето на финансовите глави, е подписването на договор за членство в Европейския съюз, което се надявам да стане в началото на 2005 г.”, подчерта в изказването си зам.-министър Тасев.

Атанас Добрев представи предизвикателствата и перспективите за България в резултат на приключването на преговорите с ЕС. Той заяви, че на 15 юни 2004 г. се очаква в Люксембург да се проведе конференция на ниво външни министри, на която се очаква потвърждение за затварянето на финансовите глави в преговорите между България и ЕС.

Зам.-министърът на финансите Любомир Дацов запозна участниците в семинара с договорената финансова помощ за страната от Европейския съюз за периода 2007 – 2009 г. “В резултат на преговорите с ЕС помощта за развитие на селските ни райони бе увеличена допълнително с 116 млн. евро”, посочи в изказването си Любомир Дацов. Той допълни, че в момента страната ни води преговори с Евросъюза за допълнителни средства по отношение на укрепването на външната граница на ЕС, както и за компенсиране на допълнителното бюджетно напрежение. “Средно годишно за трите години (2007 г. – 2009 г.) след присъединяването ни общите средства, отпускани от ЕС на глава от населението ще бъдат около 560 евро”, посочи още Дацов.

Преговорният процес по глава 21 “Регионално развитие и координация на структурните инструменти” представи Боряна Пенчева. Тя съобщи, че в шестте района на планиране на България ще се изградят междинни звена, които ще съдействат за ефективното усвояване на средствата от ЕС.

В първата година на членството ни в ЕС – 2007 г. – вноската на България ще бъде около 280 млн. евро. Това стана ясно от презентацията на Ирен Русенова, която запозна представителите на медиите с вноските, които ще трябва да прави страната ни в бюджета на ЕС след нейното присъединяване.

Времето