Министърът На Финансите Милен Велчев Се Срещна С Българската Общност В Ню Йорк

Министърът На Финансите Милен Велчев Се Срещна С Българската Общност В Ню Йорк

На 07 юни 2004 г., понеделник, в рамките на работното си посещение в САЩ министърът на финансите Милен Велчев и председателят на Агенцията за чуждестранни инвестиции (АЧИ) Павел Езекиев се срещнаха с българската общност в Ню Йорк.

“Време е човек да се замисли кога да се върне в България и ако не е точно сега, сигурен съм, че това ще стане след две години, когато страната ни ще е член на ЕС”, заяви в експозето си при откриването на срещата Милен Велчев.

Финансовият министър и председателят на АЧИ представиха пред нашите сънародници политиката на правителството за привличане на чуждестранни инвестиции у нас. Милен Велчев изтъкна, че през 2003 г. чуждестранните инвестиции в България са се увеличили със 40-50% спрямо 2002 г. Павел Езекиев допълни, че от общия обем на чуждестранни инвестиции в България за последните 12 години (от когато те се отчитат официално) 45% е делът на чуждестранните инвестиции, вложени в страната за последните две години.

Особен интерес по време на разговорите предизвика темата “данъци”. Министър Велчев представи пред българската общност основните макроикономически показатели и данъчната политика на страната. Сънародниците ни проявили интерес дали и как могат да внесат парите си в България, има ли подписана спогодба за избягване на двойното данъчно облагане между страната ни и САЩ. Отправен е бил и въпрос възможно ли е след като страната ни стане член на ЕС, големите държави-членки да ни принудят да увеличим данъчните ставки, както по данък печалба, така и данък общ доход. “Няма основание да очакваме, че след влизането ни в ЕС това ще се случи”, категоричен бе Милен Велчев.

Възможността България да получи инвестиционен кредитен рейтинг, преди влизането ни в ЕС е другият обсъждан на срещата въпрос. Повод за този интерес от страна на сънародниците ни била проведената по рано през деня среща на министъра на финансите Милен Велчев с представители на кредитната агенция “Стандарт енд Пуърс”. Министър Велчев съобщи, че ново вдигане на рейтинга на страната може де се очаква след приключването на една-две големи приватизационни сделки, както и след евентуалното подписване на ново споразумение с МВФ. Финансовият министър изрази надежда, че в края на месец юли тази година може де се очаква нова програма с фонда. “Приватизацията набира скорост, надявам се съвсем скоро да се финализира сделката с БТК, а до края на годината и с предприятия от структурата на “Булгартабак”, изтъкна Велчев. Той увери присъстващите, че България ще продължи да поддържа валутния борд, тъй като не само правителството, но и опозицията не са поставяли въпроса за премахването на борда.

България може да бъде домакин на годишния конгрес на еврейската общност в света, стана ясно от срещата на министър Велчев с президента на Американския еврейски комитет Дейвид Харис.

Програмата на министър Велчев днес ще продължи с презентация на България на Уолстриит, организирана от Дойчебанк.

Времето