Европейската Комисия Одобри Проект За 15,9 Млн. Евро За Управление На Водния Сектор И Отпадъците

Европейската Комисия Одобри Проект За 15,9 Млн. Евро За Управление На Водния Сектор И Отпадъците

На 24 май 2004 г. Европейската Комисия в Брюксел одобри Финансов меморандум по проект “Техническа помощ за укрепване административния капацитет на българската администрация и подготовката на инвестиционни проекти по ИСПА и Кохезионен фонд в секторите управление на водите и на отпадъците в България”. Общата стойност на проекта е 15 921 000 евро, от които 81% са безвъзмездна помощ по Програма ИСПА. Проектът обхваща три компонента:

1. “Институционално укрепване”, което има за цел да подготви българската администрация на централно и местно ниво за бъдещото управление на Кохезионния фонд.

2. “Подготовка на проекти във водния цикъл”, което ще подготви инвестиционни проекти в 13 ВиК дружества (Бургас, Ямбол, Кърджали, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Перник, Кюстендил, Благоевград, Русе, Враца, Габрово и Добрич) в съответствие с приоритетите на програма ИСПА и на Кохезионния фонд на ЕС.

3. “Подготовка на проекти в сектор управление на отпадъците“ ще идентифицира и подготви приоритетните инвестиционни проекти в сектор управление на отпадъците в 6 региона на територията на страната (Бургас, Добрич, Пазарджик, Плевен, Провадия и Видин) и ще укрепи капацитета на местните власти като краен бенефициент по ИСПА и Кохезионния фонд след присъединяването на България към Европейския съюз.

Работното изпълнение на проекта ще започне през месец септември тази година.

Времето