Националният План За Развитие На България 2007 – 2013 Г. Бе Обсъден На Шестчасова Дискусия

Националният План За Развитие На България 2007 – 2013 Г. Бе Обсъден На Шестчасова Дискусия

Днес, 01 юни 2004 г., министърът на финансите Милен Велчев откри дискусионния форум на тема “Национален план за развитие на България 2007 – 2013 г. – анализ, визия, стратегически цели и приоритети”. Кръглата маса се проведе в сградата на Българска телеграфна агенция и в нея се включиха неправителствени организации, представители бизнеса, на социалните партньори и академичната общност. На форума беше обсъдена прогнозната макроикономическа ситуация в страната до 2006 г., както и визията и стратегическите цели на българската икономиката за периода 2007 – 2013 г.

Дискусията по Националния план за развитие е поредната стъпка за привличането на широк кръг представители на бизнеса, академичните среди и неправителствените организации в подготовката на важни за България програмни документи, заяви при откриването финансовият министър. Той изтъкна, че Националният план за развитие е важен инструмент, чрез който биха се постигнали поставените цели - устойчив икономически растеж, насърчаване на заетостта и създаване на нови работни места, разширяване и подобряване на основната инфраструктура, опазване на околната среда, насърчаване на конкурентноспособността и постигане на балансирано развитие на регионите в страната. Националният план за развитие е и основа за договаряне с Европейската комисия на рамката на подкрепа в контекста на бъдещото усвояване на средствата от Структурните и Кохезионния фонд на ЕС, посочи Милен Велчев.

До 2006 година страната ни може да разчита на относително висок реален растеж на Брутния вътрешен продукт от над 5 на сто годишно, стана ясно от представените на дискусията доклади на Агенцията за икономически анализи и прогнози (АИАП). Прогнозите на Агенцията сочат също така, че през 2004 г. може да се очаква ръст на БВП от 5%, а през 2005 г. и 2006 г. – 5.25%.

По отношение на дългосрочната визия за развитие в периода 2007 –2013 г. се предвижда достигане на европейски нива на заетостта и доходите, поддържане на висок и устойчив икономически растеж и повишаване на качеството на базисната инфраструктура.

Визията за развитие на българската икономика не е изолирана само в рамките на България, изтъкна в края на дискусиите Румен Борисов, изпълнителен директор на АИАП. Той увери участниците в шестчасовата дискусия, че всички предложения, направени по време на форума, ще бъдат взети предвид при формулиране на визията за развитието на страната.

Водещи новини

Времето