Ирландия Обещава Пълна Подкрепа На България За Скорошното Завършване На Преговорите С Ес

Ирландия Обещава Пълна Подкрепа На България За Скорошното Завършване На Преговорите С Ес

По време на работната си визита в Ирландия министърът на финансите Милен Велчев е провел срещи с ирландския си колега Чарлз Макрийви и с директора на Института за икономически и социални изследвания Брендън Уилън. Институтът е аналогичен по функции на Агенцията за икономически анализи и прогнози, но представлява неправителствена организация, която частично се финансира от правителството. Третата среща, проведена от министър Велчев в Дъблин, е била с директора на Националната агенция за управляване на съкровището Оливър Уилън.

С ирландския си колега министър Велчев е обсъдил хода на преговорите на България за членство в ЕС по оставащите четири преговорни глави. Милен Велчев е получил гаранции за пълна подкрепа от страна на ирландското председателство за завършване на преговорите. Двамата министри са обсъдили още и въпроса за обмен и обучение на специалисти, както и помощта, която Ирландия може да окаже в заключителната фаза преди присъединяването на страната ни в ЕС през 2007 г.

Ирландската страна е обещала да помогне на България в процеса на изграждането на административна система за усвояване на средствата по Структурните фондове, които страната ни ще получи след присъединяването към ЕС.

По време на срещата между министър Велчев и ирландския му колега и бил обсъден също и опитът, който Ирландия има в привличането на чуждестранни инвестиции, включително и чрез мерки в областта на данъчната политика. Министър Макрийви е подчертал, че макроикономическата стабилност, която е дала началния тласък за бързия икономически растеж на Ирландия, продължава в пълна степен да бъде ключов фактор за по-нататъшното успешно стопанско развитие на страната.

Водещи новини

Времето