Финансовите Министри На България И Турция Поставиха Развитието На Двустранните Отношения Сред Най-Важните Приоритети На Двете Страни

Финансовите Министри На България И Турция Поставиха Развитието На Двустранните Отношения Сред Най-Важните Приоритети На Двете Страни

По покана на министъра на финансите Милен Велчев на официално посещение в България пристигна делегация, ръководена от министъра на финансите на Република Турция Кемал Унакътан.

На срещата между двете делегации е констатирано, че развитието на двустранните отношения, както в политически, така и в икономически план, е сред най-важните приоритети и за двете страни. Тези приоритети се реализират в съзвучие и с общите приоритети за членство в НАТО и ЕС, каза след срещата министър Велчев.

Сред обсъжданите теми днес са били и мерките, които трябва да бъдат предприети за облекчаване на преминаването на превозни средства през ГКПП Капъкуле – Капитан Андреево. Турската делегация е била информирана за конкретните решения, приети от Министерски съвет в тази посока.

Обсъждан е и въпросът за скорошното изграждане и откриване на още един ГКПП Лесово – Хамзабей. Министър Велчев изрази надежда, че работата по стартирането на този проект ще се ускори.

Друг дискутиран въпрос, който се очаква да бъде решен в близко бъдеще, е компенсирането на загубите, претърпени от турското Генерално консулство от фалита на Първа частна банка. Поставен е бил и въпросът за собствеността на българската болница “Евлоги Георгиев” в Истанбул, която е била изградена в началото на миналия век със средства на българското правителство и българската общност в Истанбул, но през 1988 г. е преминала под чужда собственост по решение на тогавашното турско правителство. “Надяваме се, че и този въпрос ще бъде решен в близко време”, каза министър Велчев.

Министърът на финансите подчерта наличието на силна политическа воля за по-нататъшен напредък на двустранните отношения между Турция и България. Едно от свидетелствата за възможните резултати и пример за доброто развитие на двустранните отношения е инвестицията, която прави турската компания “Шишеджам” в Търговище за над 100 млн. долара, заяви Милен Велчев. Той изрази надежда, че в близките години ще има още такива свидетелства за развитието на търговско-икономическите отношения между двете страни.

Турският финансов министър Кемал Унакътан заяви, че на проведените разговори е постигнато съгласие по почти всички обсъждани въпроси. Той подчерта, че Турция отдава огромно значение на отношенията си със съседна България и заяви, че е налице много сериозна и силна политическа воля за задълбочаване и засилване на тези отношения. Министър Унакътан заяви, че в настоящия момент трябва да се полагат повече усилия за развитието на икономическите взаимоотношения между двете страни. Той съобщи, че Турция високо оценява факта, че България ще стане пълноправен член на ЕС през 2007 г. Турция винаги е подкрепяла България и ще продължи да я подкрепя и в бъдеще, заяви министър Унакътан.

Водещи новини

Времето