Успешно Приключи Договарянето На Средствата По Програма Фар 2001

Успешно Приключи Договарянето На Средствата По Програма Фар 2001

В периода до 24 ноември 2003 г. се проведоха тръжните процедури и на 30.11.2003 г. успешно приключи договарянето на средствата по Национална програма ФАР 2001 г.

Всички необходими документи за провеждането на търговете и сключване на договорите по проектите бяха изготвени от изпълнителните агенции в Министерство на финансите и в МРРБ при стриктно спазване на правилата на Програма ФАР и инструкциите от Делегацията на Европейската Комисия.

Основна част от проектите са насочени към подготовката на страната ни за успешното присъединяване към Европейския съюз през 2007 г., като се постави акцент върху синхронизиране на българското законодателство с това на ЕС, ефективното му прилагане, както и продължаването на реформата в държавната администрация.

Изпълнителна агенция по проектите за институционално изграждане е Централното звено за финансиране и договаряне (ЦЗФД) в Министерството на финансите. За първи път се постига 100% сключване на договори за около 96% от отпуснатите средства по Финансов Меморандум ФАР 2001. Успешното приключване се дължи на опита на експертите в ЦЗФД за работата по Процедурите на Програма ФАР, на изградения добър и ефективен координационен механизъм в отдел Търгове и договори на Дирекцията, ефективните взаимоотношения с бенефициентите в процеса на провеждане на търгове и сключване на договори по проектите по Програма ФАР.

Едно от най-големите предизвикателства пред българските институции бе стартирането на схемите за безвъзмездна помощ (грантови схеми). Те играят ключова роля в подготовката на страната за усвояване на средства от Структурните фондове след присъединяването ни към ЕС, поради сходството им както в самите процедури така и в дейностите които предвиждат. Всички грантови схеми стартираха успешно и договорите с получателите (НПО, частни фирми, местни власти и др.) са вече подписани от Изпълнителната агенция в МРРБ.

Делегацията на ЕК в България като орган, одобряващ всички процедури и документи при провеждането на търгове и сключването на договори по ФАР 2001, оказа изключително високо съдействие, изразено особено силно в последните моменти на периода на договаряне. Успешното договаряне на средствата не би било възможно без оказаното пълно съдействие от страна на Делегацията.

Благодарение на усилията на министъра на финансите и национален координатор на помощта, на българските институции и на Делегацията на Европейската комисия, този етап приключи успешно. Това е важна предпоставка за ефективното усвояване на средствата по програма ФАР. Изпълнението на конкретните дейности по проектите по програма ФАР 2001 ще се осъществи до края на 2004 г.