Необлагаемият Минимум Се Увеличава От 110 Лв. На 120 Лв.

Необлагаемият Минимум Се Увеличава 
От 110 Лв. На 120 Лв.

Необлагаемият минимум да се повиши от 110 лв. на 120 лв., а най-ниската ставка за облагане на доходите да се намали от 15% на 12%. За това се договориха на проведената днес в Министерството на финансите среща между министъра на финансите Милен Велчев и лидерите на КТ “Подкрепа” и КНСБ д-р Константин Тренчев и д-р Желязко Христов. Намалението е възможно най-вече в резултат на интензивните консултации с лидерите на управляващата коалиция и на синдикатите, каза министърът на финансите.

Милен Велчев съобщи още, че ще бъдат запазени равнищата на болничните на 80% от работната заплата. Първият ден ще се плаща от работодателя, а останалите ще се изплащат от НОИ.

По отношение на акциза за пропан-бутана е постигнато споразумение със синдикатите Министерство на финансите чрез народни представители между първо и второ четене на проекта за Закон за държавния бюджет за 2004 г. да предложи различно съотношение между увеличението на акциза между бензина и пропан-бутана, без това да има ефект за бюджета.

Двете мерки в областта на ДОД ще струват в загубени приходи за бюджета около 60 млн. лв., съобщи министър Велчев. Тези 60 млн. лв. ще бъдат компенсирани чрез намаляване на разходите, частично по линия на субсидиите, и частично по линия на намаление на издръжката на ведомствата. Следва да бъде постигнато споразумение за точните цифри, с които поетапно ще стане това намаление.

С тези намаления на разходите ще бъде компенсиран с 10 млн. лв. и увеличеният дефицит в бюджета на НОИ, поради запазване на нивото на болничните на 80%.

Времето