Министър Милен Велчев И Посланикът На Европейската Комисия В България Димитрис Куркулас Подписаха Финансов Меморандум За 94,9 Млн. Евроза България За 2003

Министър Милен Велчев И Посланикът На Европейската Комисия В България Димитрис Куркулас Подписаха Финансов Меморандум За 94,9 Млн. Евроза България За 2003

На 28 октомври 2003 г., Н.П. Димитрис Куркулас, Ръководител на Делегацията на Европейската комисия в България и г-н Милен Велчев, Mинистър на финансите и Национален координатор на помощта, подписаха Финансов меморандум BG2003/004-937 между Европейската комисия и Република България по линия на Национална програма ФАР за 2003 г.

Финансовият меморандум е на стойност 94.9 млн. евро, предоставени като безвъзмездна помощ на Република България от Европейската комисия.

Финансовото участие на Република България е изразено в национално съ-финансиране по проектите с инвестиционен компонент.

Средствата, предоставени с този Финансов меморандум, ще бъдат използвани за реализиране на проекти в шест приоритетни програмни области:

• Укрепване на публичната администрация на всички нива и на съдебната система;

• Подобряване на прозрачността, финансовия контрол и борбата срещу корупцията и измамите;

• Насърчаване на икономическия растеж и конкурентноспособността и социалното сближаване;

• Интегриране на малцинствата и уязвимите групи в обществото и създаване на по-динамично и плуралистично гражданско общество;

• Повишаване на административния и съдебния капацитет за изпълнението и прилагането на законови мерки и за поемане на задълженията при членство в ЕС;

• Подобряване на стратегическото планиране и ефективното използване на средствата от ЕС и подготовка за Структурните фондове (включително прилагането на Разширена децентрализирана система за изпълнение).

Подбраните приоритети са основани на политическо съгласуване между Българското правителство и Европейската комисия.

Подписването на Финансовия меморандум е още едно ярко доказателство за ползотворната съвместна работа между българските институции и Европейските партньори в процеса на присъединяване.

Водещи новини

Времето