Министерство На Финансите Пуска 15-Годишна Държавна Облигация

Министерство На Финансите Пуска 15-Годишна Държавна Облигация

Министерство на финансите ще предложи за първи път на местния пазар 15-годишна облигация, деноминирана в евро. Това става в изпълнение на общата стратегия за развитието на вътрешния пазар и с цел разширяване на типа инструменти, които се предлагат.

Аукционът ще се проведе на 3 ноември, понеделник. Плащането за аукциона ще бъде на 12 ноември. Първото отваряне на емисията ще бъде от максимум 20 млн. евро. Лихвата ще бъде 6% годишно.

Емисията е напълно стандартизирана с европейските норми.

Крайният матуритет на облигацията е 11 октомври 2018 г. Емисията ще бъде отваряна и през следващата година и ще стане достатъчно голяма и ликвидна, за да придобие Benchmark статут.

Към емисията вече има силен интерес от местни пенсионни фондове, застрахователни дружества и от банковата система в България.

Към емисията има голям интерес и от чужбина, тъй като в настоящата глобална обстановка на ниски лихвени проценти има засилен интерес към по-дългосрочна експозиция към конвергентни държави като България, където чуждите участници могат да се включат чрез всички първични дилъри на ценни книжа.

Водещи новини

Времето