Заместник-Министърът На Финансите Красимир Катев Представи Съвместните Предложения На Мф И Бнб За Управлението На Фискалния Резерв

Заместник-Министърът На Финансите Красимир Катев Представи Съвместните Предложения На Мф И Бнб За Управлението На Фискалния Резерв

Съвместните предложения на Министерството на финансите и Българската народна банка във връзка с управлението на фискалния резерв, представи заместник-министърът на финансите Красимир Катев.

Според предложените промени в Закона за устройството на държавния бюджет фискалният резерв включва паричните средства в лева и чуждестранна валута по всички текущи и срочни депозити в БНБ и търговските банки на централния бюджет, бюджетните средства на министерствата и ведомствата, НОИ, НЗОК и техните извънбюджетни сметки и фондове. Той обхваща и други високоликвидни и нискорискови финансови активи в чуждестранна валута на правителството. Предложенията предвиждат наличностите по всички текущи и срочни депозити да се обезпечават чрез блокиране на ДЦК на българското правителството от обслужващите банки в полза на Министерството на финансите.

Експертите на МФ и БНБ предлагат минималният размер на фискалния резерв да се определя в Закона за държавния бюджет на Република България и да не може да бъде по-малък от по-голямото от двете - прогнозните плащания по главници и лихви на държавния дълг през съответната бюджетна година и 85% от средноаритметичната на годишните прогнозни плащания на главници и лихви по него през следващите три години.

Промените предвиждат министъра на финансите да може да инвестира превишението на средствата по всички текущи и срочни депозити на бюджетните организации над минималния размер на фискалния резерв. Размерът на инвестираните средства се съгласува с БНБ и се определя всяка година в Закона за държавния бюджет. То се извършва чрез публични търгове по ред, определен в наредба на министъра на финансите и БНБ. Експертите предлагат за бюджетната 2003 г. максималният размер на инвестираните средства да не може да надвишават 250 млн. лв.

Времето