Standard & Poor`S Отново Повиши Кредитния Рейтинг На Република България

Standard & Poor`S  Отново Повиши Кредитния Рейтинг На Република България

На 22.05.2003 г., една от най-влиятелните световни рейтингови агенции Standard & Poor\'s повиши дългосрочния кредитен рейтинг на Република България в местна валута от “ВВ+“ на “ВВB-” със стабилна перспектива . Дългосрочният рейтинг в чужда валута бе повишен от “ВВ” на “ВВ+”. Краткосрочният рейтинг в местна валута е установен на “A-3” от “B”.

Министърът на финансите Милен Велчев подчерта, че България за първи път постига инвестиционен рейтинг, което е признание за правилната политика при управлението на дълга и положителна оценка за повишаването на ръста на икономиката. Инвестиционният рейтинг е сериозен фактор за привличане на чужди инвеститори. Министър Велчев изрази увереност, че обемът на чуждестранните инвестиции тази година ще бъде значително по-висок от миналогодишния. Това от своя страна ще доведе до ръст на икономиката и разкриване на нови работни места.

Превод на официалното съобщение на Standard & Poor\'s във връзка с повишения кредитен рейтинг на Република България може да намерите на Интернет страницата на Министерство на финансите www.minfin.bg. в категория “Новини”