Милен Велев Разговаря С Холандския Министър На Международното Развитие За Иракския Дълг Към България

Милен Велев Разговаря С Холандския Министър На Международното Развитие За Иракския Дълг Към България

Редовната среща на страните-членки на Холандската група в МВФ и Световната банка, която тази година се провежда в Скопие, беше открита днес от министър-председателя на Македония Бранко Цървенковски. Основната роля на срещата е да координира позициите, заемани от изпълнителните директори в двете финансови институции. По този начин те могат да защитят по-добре интересите на страните-членки на групата и да се оформи единна позиция по редица финансови въпроси. Обсъдени са и най-новите инициативи на двете международни финансови институции, а също така и бъдещата работна програма на Бордовете на техните изпълнителни директори. Фондът и Банката са представени от изпълнителните директори на Холандската група г-н Джерон Кремерс и г-н Ад Мелкерт.

Българската делегация, в която участват управителят на БНБ Светослав Гаврийски и зам.-министърът на финансите Красимир Катев, се ръководи от министъра на финансите Милен Велчев, който е и гyверньор за България в Световната банка. Днес българските представители проведоха двустранна среща с министъра на международното развитие на Холандия - г-жа Агнес ван Ардене. На нея са били обсъдени всички аспекти на взаимоотношенията ни с МВФ и Световната банка и как да бъдат защитени нашите интереси. На срещата е обсъдено и искането на България да получи финансово предложение в преговорите с ЕС.

Министърът на финансите Милен Велчев е повдигнал въпроса за иракския дълг към България. “Посочихме, че България е най-големият кредитор на Ирак от гледна точка на вземането ни спрямо собствения ни БВП. Този въпрос има изключително важно не само политическо, но и финансово значение за нас. Ние държим той да бъде решен справедливо, да се зачетат нашите интереси и България да получи възможно най-голям процент от своето вземане”, каза Милен Велчев.

В Холандската група членуват 12 държави – България, Холандия, Македония, Армения, Босна и Херцеговина, Хърватия, Кипър, Грузия, Израел, Молдавия, Румъния, Украйна. От групата с най-голямо акционерно участие в двете институции и с най-много гласове е Холандия. По тази причина изпълнителните директори на тази група се предлагат от холандското правителство. В момента това са Кремерс, МВФ (който от януари 2003 г. наследи Йоханес Вайнхолдс) и Ад Мелкерт, Световна банка (който пое поста през ноември 2002 г. от Питър Стек).